Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wietkwekers storen slimme meters

DoorRedactie

aug 12, 2021 , , ,
Slimme meter

Een onderzoek aan de Universiteit Twente toont aan dat slimme meters met behulp van storingen dusdanig gemanipuleerd worden dat het lijkt alsof er energie is opgewekt, terwijl dat niet het geval is. Koren op de molen van de wietkweker, want die moet door de zinloze oorlog tegen drugs zijn stroom jatten als hij niet gepakt wil worden.

Ontdekt

De aanleiding van het onderzoek van de universiteit was een geval waarbij een energieleverancier meldde dat er in de gemeente Renkum bij de slimme meter van een man energie werd opgewekt volgens de meter. De man was echter niet in het bezit van zonnepanelen of een windmolen. De meter begon met de foute registratie toen de Renkumenaar een op afstand bedienbare schakelaar met dimmer achter de tv aansloot.

Verstoord

Dit geval werd in Enschede bij de Universiteit verder onderzocht onder leiding van hoogleraar electrical engineering Frank Leferink van de Universiteit Twente. Daar werd ontdekt dat dit apparaatje in de combinatie met een tv meer slimme meters in de war kan brengen. Volgens Leferink is dit een zorgelijke ontdekking, omdat er op deze manier misbruik van de slimme meter gemaakt kan worden. Hij denkt bijvoorbeeld aan wietkwekers die willen maskeren hoeveel stroom er voor de lampen waaronder de planten groeien wordt gebruikt.

Netbeheer

De woordvoerster van Netbeheer, die verantwoordelijk is voor de meters, zegt dat het aantal incidenten met stoorsignalen op slimme meters toeneemt, maar kan geen aantallen noemen. De tot nog toe bekende storingen leiden ertoe dat meters meer of minder dan het werkelijke verbruik weergeven. Een storing bij het registreren met energieopwekking tot gevolg, is nooit eerder voorgekomen. Althans, het is in elk geval nooit eerder ontdekt.

Niet realistisch

Netbeheer denkt dat het niet realistisch is te veronderstellen dat dit vaker gebeurt. Er is volgens haar een zeer onlogische combinatie onderzocht van een dimmer achter een tv die uiteindelijk tot een defecte tv zal leiden. Ze denkt evenmin dat wietkwekers hier iets mee kunnen. Maar goed, nu dit bekend is zullen wietkwekers wellicht volop gaan experimenteren.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *