Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Woningen in Amsterdam op slot

dec 30, 2020

Afgelopen maandag en dinsdag zijn op last van burgemeester Halsema in Amsterdam vier woningen gesloten. Dit is gedaan omdat er wapens en drugs werden aangetroffen door de politie in de hoofdstad.

Woonboot

Het begon op maandag toen de politie een handeltje in softdrugs en de daarmee gepaard gaande contanten op een woonboot werden aangetroffen. Ook werden er wapens aangetroffen, maar of deze echt waren kunnen we niet opmaken uit het persbericht.
De woonboot was een zogenaamd stash house, daar wordt de voorraad gehouden voor de handelaren.

Ook vond de politie in een woning aan de Theodoor van Hoytemastraat in Nieuw-West werden harddrugs, benodigdheden om drugs te maken, illegaal vuurwerk en stroomstootwapens aangetroffen.

Bij een woning aan Grasrijk in Nieuw-West werden niet alleen hard- en softdrugs gevonden, maar ook munitie waaronder een doorgeladen vuurwapen met een gevuld magazijn. In een woning aan de Groenhoven in Zuidoost trof de politie meerdere kweekruimtes aan, vol met wietplanten, assimilatielampen en andere middelen die nodig zijn bij het kweken van wiet. En dat mag niet. 

Gesloten

Volgens de gemeente zorgen de situaties in de woningen voor een ernstig gevaar voor de openbare orde en veiligheid. De woningen zijn voor drie maanden gesloten. Dat is de standaard periode voor het sluiten van woningen op basis van de Opiumwet. Gedurende deze maanden mag niemand naar binnen zonder toestemming van de burgemeester, ook de eigenaar of huurder van het pand niet.

Onbewoond

Eerder deze maand sloot de gemeente ook al vier woningen nadat de politie er drugs vond. Drie daarvan waren ‘spookwoningen’ die niet werden bewoond, maar puur werden gebruikt voor de handel in drugs en de productie daarvan. 

Wet Damocles

De woningen worden gesloten door gebruik te maken van de zogenaamde Wet Damocles. Niet altijd even redelijk, maar toch veelvuldig toegepast door burgemeesters. Die zitten met het gebruik van deze wet op de stoel van de rechter.