Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Zelf wietkruidnootjes maken

nov 8, 2017

Het is weer die tijd van het jaar waarin we met zijn allen een mega aanslag doen op ons lichaam en ons helemaal vol vreten met allemaal hele slechte dingen. Maar boeien, zolang we niet uit elkaar klappen kan er nog meer bij. Daarom gaan we zelf wietkruidnootjes maken.

Wat heb je nodig voor wietkruidnoten?

75 gram wiet boter*
60 gram bruine basterd suiker
5 gram speculaas kruiden
125 gram bloem
1/2 theelepeltje zout
1/2 theelepeltje bakpoeder
bakpapier
een hete luchtoven

Meng de bloem met de suiker en de speculaaskruiden in een kom en voeg vervolgens het zout en het bakpoeder toe. Leg de wietboter op een schaaltje en plaats dit 10 seconden in de magnetron op 700 Watt. Vervolgens voeg je de boter toe in de schaal en kneed je het geheel totdat je een lekker deeg hebt. Dat moet lukken in ongeveer 10 minuten.

Nu maak je op het aanrecht een langwerpige rol van het deeg met een doorsnede van ongeveer 3 centimeter. Vervolgens snij je de rol in gelijke plakjes en de plakjes rol je tot je een balletje hebt.

Zet nu de over vast aan zodat deze kan voorverwarmen tot 180 graden. Leg het bakpapier op de bakplaat van de over en druk de balletjes een beetje plat op de bakplaat. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte houdt tussen de balletjes want ze worden nog iets groter. Als je klaar bent en de over is op temperatuur plaats je de bakplaat midden in de oven en bak je de wietkruidnootjes af in ongeveer een kwartiertje. De oven tussentijds NIET openen want dan gaat het mis.

*Wietboter maak je eenvoudig zelf:

Wiet boter maak je met je knipafval (niet de stengels en de grote bladeren, die gooi je weg), gebruik 50% wiet afval en 50% (room)boter. Half om half dus. Wil je een kilo boter, dan heb je een kilo knipafval nodig.

Boter maken met wiettoppen kan natuurlijk ook, al is roken van toppen natuurlijk fijner,
Nu gebruik je één deel wiet of hash voor iedere 10 delen boter. Als je 100 gram boter wilt maken heb je dus 10 gram goede wiet nodig.

Wat belangrijk bij het bereiden van wietboter is geduld. Doe het altijd op een laag pitje. Als je vuur te hoog staat dan zullen de werkzame stoffen verdampen als sneeuw voor de zon. Zonde!
Gebruik een goede grinder om poeder te maken van je wiet. aken enzo uit te halen. Nu smelt je de boter op een laag vuur en voeg je langzaam en roerend je wietpoeder toe. Laat dit mengsel gedurende twee uur op de allerlaagste stand van je fornuis pruttelen met het deksel er op en roer het geheel om het kwartier zachtjes door. Dan haal je de pan van het vuur om het een beetje af te laten koelen, maar laat het niet stollen.
Nu gebruik je een neteldoek om de boter te zeven voor je het in een vormpje giet. Eenmaal gestold kan je de boter in de koelkast bewaren (ongeveer 4 weken houdbaar), of invriezen voor later gebruik (4 maanden houdbaar).