Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Zo voorkom je toprot en schimmels

DoorRedactie

sep 23, 2021 , , , ,

Nu het buitenkweekseizoen op zijn einde loopt neemt ook de kans op schimmels in je planten met de dag toe. Een hoge luchtvochtigheid, lage buitentemperaturen en bovendien veel schimmels in de lucht maken het er niet makkelijker op. Wij geven je belangrijke tips om toprot te voorkomen.

Regen is de vijand

Door de regen op je wietplanten is er nog meer vocht aanwezig dan je al hebt door de dauw. En grote hoeveelheden vocht zorgen er voor dat schimmels zich eenvoudig kunnen verspreiden over je plant en over de aarde. Je kunt dit voorkomen door je planten af te dekken met een afdakje of een partytent als er regen op komst is. Je kunt daarmee beginnen zodra er zich toppen vormen in je wietplanten.
Zorg bij een tent of een afdak wel dat de plant geen enkel contact maakt met de overkapping, want precies op die plekken ontstaat er dan wel schimmel.

Sterk en gezond

Net zoals bij een mens is een aanval door een ziekte of schimmel makkelijker te verslaan als deze gezond is. Een goede sterke plant al daarom minder gevoelig zijn voor schimmels. Je kijkt daarvoor naar het blad van je plant. Is dat mooi diep donkergroen dan ben je goed bezig. Wanneer het blad krult, geel of bruin is, dan dien je extra waakzaam te zijn want deze kleuren duiden niet op een optimale gezondheid. Hou er wel rekening mee, dat sommige soorten gevoelig zijn voor het vertonen van herfstkleuren. De plant verkleurt dan naar paars of rood, wat niet betekent dat de plant ongezond is. Integendeel. Let daarom vooral op de verkleuring naar geel of rare stippen of vlekken.
Is je plant echt in de allerlaatste dagen dan kan je er niet aan ontkomen dat de bladeren geel en uiteindelijk bruin worden, we spreken hier tenslotte wel over een éénjaarsplant.

Voeding

Veel buitenkwekers stoppen in de laatste, maar o zo belangrijke fase van de wietplant, met het geven van goede plantenvoeding. Onze tip is om dat niet te doen. Ga gewoon door met het voeden van je planten. Als je je plant lang gezond en sterk houdt, dan neemt de kans op besmetting met een schimmel snel af. Er zijn diverse voedingsmiddelen te koop die speciaal geschikt zijn voor planten in de laatste fase. En vergeet natuurlijk niet om een booster voor je toppen toe te voegen aan je voeding.

Verwijder oud blad

Wanneer bladeren geel of bruin worden dan kan je ze verwijderen. Maar ga niet aan de slag met het verwijderen van de grote dekbladeren, al lees je elders anders. Wat je wel kunt doen is een enkel groot blad verwijderen dat het zonlicht tegenhoudt voor een top, maar verwijder niet rigoureus alle grote bladeren van je plant. Juist die grote bladeren werken als zonnepanelen die je plant van energie voorzien.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *