Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Belgen van de drugs af door Corona

jul 3, 2020

Belgen blijken volgens Sciensano tijdens de coronacrisis minder drugs te hebben gebruikt. De drugs was wel gewoon volop verkrijgbaar tijdens de crisis. Zo’n 20% van de ondervraagden zegt zelfs geheel gestopt te zijn.

Tien soorten drugs

Er werden vragen gesteld over tien verschillende soorten drugs: alcohol, cannabis, cocaïne, amfetamine, methamfetamine, ecstasy, MDMA, LSD, GHB en heroïne. De grootste klappen vielen voor de XTC dealers, die werden namelijk met een daling van 60% geconfronteerd. Maar ook de speed werd minder gebruikt want bijna de helft van de ondervraagden gaf aan minder speed te zijn gaan gebruiken. En ook bij de cocaïnegebruikers bleek dat 46 procent stelde helemaal geen drugs meer te hebben gebruikt sinds 13 maart.

Geen aanleiding

Omdat er geen feesten waren, de eet- en drinkgelegenheden verplicht gesloten waren en het uitgaansleven geheel tot stilstand kwam tijdens de crisis, waren het slechte tijden voor de dealers. Ook het uitblijven van sociale contacten deed de omzetten enorm dalen.

Normale prijzen

Alle gangbare drugs waren gewoon volop verkrijgbaar in België en daarbij is het opmerkelijk te noemen dat de prijzen niet onder druk stonden van de crisis. De drugs werden niet duurder, maar ook zeker niet goedkopen. Hoe de gebruikers tijdens de lockdown alsnog aan hun pretmiddelen kwamen is onbekend. In sommige gevallen werd de drugs in die periode online besteld, terwijl anderen overstapten op smart producten.

Bron: Metrotime