Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cannabis grote winnaar verkiezingen Amerika

nov 7, 2018
Cannabis

Terwijl iedereen spreekt over de democraten en republikeinen, hielden wij een oogje in het zeil over cannabis. Want er werd in verschillende staten van Amerika gestemd over de legalisering van cannabis. En de uitslagen zijn gunstig voor zowel de medische- als de recreatieve gebruikers.

Michigan stemde om het recreatieve gebruik van cannabis te legaliseren, terwijl Utah en Missouri het voor medisch gebruik legaliseerden, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. (Een recreatieve maatregel in Noord-Dakota mislukte , hoewel het medisch gebruik van cannabis daar legaal blijft.) Ze sluiten zich aan bij 31 andere staten die al de medische route hebben afgelegd, en negen anderen die volledig recreatief zijn gegaan.

Dat is een overwinning voor de burgers van deze staten – cannabis is verreweg veiliger dan alcohol en kent bovendien een reeks bewezen medische voordelen , en nog meer dat onderzoekers onderzoeken . Maar het kan ook een overwinning zijn voor cannabis in heel Amerika: hoe meer staten cannabis legaliseren, des te waarschijnlijker wordt het dat een federaal verbod snel ten onder gaat.

“Het momentum wint aan verandering in het Congres om staten in staat te stellen hun eigen marihuanabeleid te bepalen”, zegt Morgan Fox, mediarelaties directeur van de National Cannabis Industry Association. “Twee derde van het land wil dat marihuana legaal is en politici negeren dat op eigen risico.”

De uitkomst van deze tussentijdse verkiezing is relevant voor meer dan alleen het eindspel van het ontbinden van het federale verbod op cannabis. Het momentum zou ook de staten kunnen helpen die al gestemd hebben om het medicijn te legaliseren, maar blijven verlamd door federale regelgeving. Tijdens de zomer, bijvoorbeeld, torpedeerdehet Senaats Kredietencomité een amendement dat het banken mogelijk had gemaakt om met cannabisbedrijven te werken. Dit is natuurlijk een grote hoofdpijn voor de industrie: als een kweker of distributeur of apotheek geen bank kan vinden om mee te werken, is het een beetje moeilijk om zaken te doen.

Het altijd conservatieve Amerika lijkt met deze uitkomsten dan toch op weg naar de volledige omslag. Het is te hopen dat de rest van de wereld – en dan met name natuurlijk Nederland – dit goede voorbeeld volgt.