Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Rotterdam ziet proef wietteelt niet meer zitten

nov 7, 2018

Hoe voorspelbaar is het eigenlijk allemaal weer. Na Leeuwarden is het nu de tweede grote gemeente – Rotterdam – die de proef gelegaliseerde wietteelt in de huidige opzet niet ziet zitten. Dat schrijft Rijnmond.nl.

Als het plan van minister Grapperhaus niet verandert is de kans klein dat Rotterdam meedoet, schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de minister.

Het plan is om zes tot tien gemeenten te laten meedoen aan de proef legalisering wietteelt. Maar dat is volgens Aboutaleb te weinig. “Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten”, schrijft hij.

Lengte experiment

Ook vindt Aboutaleb de lengte van het experiment te kort; vier jaar. Volgens Aboutaleb kan het zijn dat coffeeshophouders na afloop van het experiment alsnog zijn aangewezen op het afnemen van softdrugs van criminelen.
Daarnaast is er gesteld dat als een gemeente meedoet, alle coffeeshops in die gemeente verplicht moeten meedoen aan het experiment. Dat zijn er bijna 40 in Rotterdam en de burgemeester vraagt zich af of coffeeshops die niet mee willen doen dan maar moeten sluiten?

Rotterdam stelt voor om ‘nieuwe coffeeshops’ met landelijk gekweekte wiet aan de rand van de stad te zetten en de huidige coffeeshops uit te sluiten van het experiment.
Daardoor kan er beter een vergelijking worden gemaakt tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ coffeeshops, denkt Aboutaleb. “Lukt het de nieuwe verkooppunten om een rol van betekenis te spelen?”

Legalisering

We hebben het al ontelbare keren geschreven, maar ieder polder experiment is gedoemd te mislukken. Alleen volledige legalisering zoals in Amerika gaande is momenteel is de oplossing voor een probleem dat door justitie in dit land geschapen is.