Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Celstraft geëist voor grootschalige wietkweek

kwekerij

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft voor de rechtbank in Assen zojuist straffen geëist tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, in een strafzaak tegen vijf mannen op verdenking van grootschalige wietteelt in panden in Assen, Hoogeveen, Meppel, Veenoord en Winschoten.

Assen en Borger

De verdachten zijn een 54-jarige man uit Veendam, een 54-jarige man uit Assen, een 40-jarige man uit Assen, een 37-jarige man uit Borger en een 54-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Onderzoek Miograna

Het rechercheonderzoek Miograna start nadat politieagenten op 2 februari 2017 in een loods naast een kantoorgebouw in Hoogeveen 1880 wietplanten ontdekken. In de kwekerij wordt forensisch onderzoek gedaan naar sporen van mensen die betrokken zijn. Een maand later, op 6 maart 2017, ontdekt de politie 1306 planten in een silo in een pand in Assen. In een bijgebouw ontdekt de politie een zogenaamde wietknipperij. Ook hier worden sporen veiliggesteld en ingestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Vingerafdrukken en DNA

Op beide plaatsen worden vingerafdrukken en DNA aangetroffen van twee verdachten. Als de recherche hun gangen nagaat, zien zij dit duo veelvuldig contact hebben met de overige drie verdachten. Dan komen nóg twee mogelijk wietlocaties in beeld: in Meppel en Winschoten. Als de politie die plekken binnenvalt op 22 november worden op beide locaties in werking zijnde kwekerijen gevonden; met 1379 planten in Meppel en in Winschoten 229 hennepplanten. 113 lege potten met afgeknipte planten, 58 stekjes en een hoeveelheid gedroogde wiet.

Kwekersteam

Uit het zesduizend pagina’s tellende recherchedossier komt volgens de zaaksofficier het beeld naar voren dat verdachten samenwerkten als een team: “Dit was een wietteeltteam. De ene verdachte hield zich bezig met het scouten van de locaties, die de volgende verdachte weer op naam nam. Andere verdachten hielden zich bezig met de opbouw van de kwekerijen en de verzorging daarvan. En natuurlijk was er iemand die de betalingen regelde. Ieder voor zich had een onmisbare rol om tot een succesvolle kweek en verkoop van wiet te komen.”

‘Omvang kwekerijen opvallend groot’

De officier: “Wat in het oog springt, is de omvang van de wietkwekerijen, met meer dan 1000 planten per stuk. De opbouw en onderhoud daarvan kosten veel tijd. Voor de verdachten was dit dan ook hun werk. Op deze manier kwamen ze aan extra inkomen, dat ze vervolgens probeerden af te schermen voor deurwaarders, de sociale dienst of het CJIB.”

Omvangrijk dossier

Over de duur van het onderzoek stelt de officier: “Vanzelfsprekend had ik de zaak graag eerder inhoudelijk bij uw rechtbank behandeld. Dat dit pas vier jaar na de aanhouding van de verdachte lukt, heeft te maken met de omvang en de complexiteit van het dossier. Het kost gewoon tijd om daar een goed dossier van te maken en om dat dossier vervolgens te beoordelen. Daarbij komt nog dat de verdachten niet in voorlopige hechtenis zijn genomen en dat is van invloed op de prioriteit van de beoordeling en planning op zitting. Ook de planning in het zittingsrooster kost met vijf verdachten en evenzoveel advocaten tijd.”

Meld Misdaad Anoniem

De verdachte uit Veendam liep 26 mei van dit jaar ook tegen de lamp bij een grote wietkwekerij in aanbouw in een huurpand in Meppel. De 54-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ook vervolgd voor wietteelt in een huurpand in Veenoord tussen medio 2019 en medio 2020. Die kwekerij wordt ontdekt na een melding van Meld Misdaad Anoniem. Volgens de man runde hij die wietkwekerij in zijn eentje.

Bron: Openbaar Ministerie.

Redactie: de gebruikte woorden ‘hennep’ zijn door ons vervangen door ‘wiet’

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *