Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Concept AMvB gepubliceerd inzake proef wietteelt

nov 15, 2018
Proef legalisering

Op 12 november 2018 was het er dan eindelijk, het eerste  concept AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) voor het Experiment gesloten coffeeshopketen. “Belangstellenden” kunnen tot 24 december suggesties ter verbetering geven, via een zogenaamde internetconsultatie.

Het concept AMvB

Nou, wij kennen wel wat mensen die suggesties zat hebben, maar de vraag is natuurlijk of daar naar geluisterd gaat worden. Het concept telt inclusief toelichting 38 pagina’s in PDF.
Mocht je willen suggereren dan kan dat tot en met 24 december 2018 op deze link.

Meer tijd nodig

Het kabinet trekt flink meer tijd uit voor het selecteren van gemeenten. Kennelijk is de animo gedaald maar dat zeggen ze natuurlijk liever niet. Aanvankelijk zou het advies daarover namelijk nog in 2018 verschijnen. In de Kamerbrief over de AMvB schrijven de verantwoordelijke ministers Ferd Grapperhaus en Bruno Bruins nu te verwachten dat de adviescommissie Knottnerus “in het tweede kwartaal van 2019 over deelnemende gemeenten advies uitbrengen. Ja, je leest het goed, het tweede kwartaal.

Iedereen moet meedoen

Een andere opmerkelijk zaak: Alle coffeeshops in een deelnemende gemeente moeten meedoen met het experiment. Dus als jouw gemeente meedoet en jij als coffeeshophouder de proef niet ziet zitten dan kan je alvast een uitkering aan gaan vragen.

Verplicht bij telers kopen

De deelnemende experiment coffeeshops mogen alleen cannabis afnemen van deelnemende telers, alle buitenlandse hasj moet dus (ook) van het menu verdwijnen. Een verdere beperking in de keuze voor de coffeeshop klanten.

Geen maximale hoeveelheid THC

Er komt geen maximering van THC of andere werkzame stoffen.
En dan een pluspuntje voor de deelnemende Experiment coffeeshops: zij mogen meer dan 500 gram cannabis op voorraad hebben in de shop: een handelsvoorraad “die maximaal gelijk is aan hun weekomzet”.
-Van telers wordt gevraagd “tenminste tien soorten te kunnen telen”.

Verpakking en opgeleid personeel

De teler is verantwoordelijk voor de verpakking (zie verderop) en het vervoer (zie ook verderop).
Verkopend personeel in deelnemende coffeeshops moet een training gevolgd hebben.
Deelnemende shops verkopen uitsluitend gereguleerd geproduceerde wiet en hasj in “de verzegelde verpakking zoals door de aangewezen teler geleverd”. Voor de “beoordeling door klanten” mag maximaal vijf gram “onverzegeld aanwezig zijn”.

Aanvraag kost 12.000 euro

Het kabinet schat dat de kosten van een aanvraag om te telen zo’n €12.000 zullen bedragen. Waarop dit belachelijke bedrag is gebaseerd lezen we nergens. Het is nogal wat.

De teler moet de cannabis verpakken in eenheden van maximaal vijf gram, “verzegeld met een onvervangbare verzegeling”. De verpakking “is niet aantrekkelijk voor kinderen”.
En dan komt alweer een flinke kostenpost voor de kwekers, want het vervoer naar de coffeeshop “vindt uitsluitend plaats door een particulier geld- en waardetransportbedrijf”.
Deze kosten moeten worden terugverdiend en zullen worden doorberekend in de prijs die de consument straks uiteindelijk betaalt in de coffeeshop.

Terug naar af

Een van de meest bekritiseerde aspecten, het terugkeren naar de oude situatie na afloop van het experiment, is gehandhaafd in het AMvB: “De afbouwfase is bedoeld als overgangsfase tussen het einde van het experiment en het opnieuw gelden van de eerder buiten werking gestelde regelgeving.”

De overheid heeft wekelijk geen idee hoe dat zou moeten natuurlijk.

Voorspelde chaos

Het is duidelijk, er wordt met opzet aangestuurd op een enorme chaos. Wij voorspellen coffeeshophouders die hun zaak moeten sluiten omdat ze niet mee willen doen, telers die niet durven investeren omdat de proef echt tijdelijk is, klanten die massaal wegblijven omdat de keuze beperkt is en de prijzen te hoog zijn en meer van dat soort ellende.

De straathandel ziet gouden tijden tegemoet, net zoals alle illegale kwekers die overal hun wiet veel goedkoper en makkelijker kunnen verkopen als de legale kwekers. De illegalen hebben een zeer beperkte overhead, net zoals de straatdealers.

 

Proef legalisering
AMvB concept bekend