Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Guerilla kweek hoe pak je dat aan

mei 1, 2023
guerrilla

Guerrillakweek is je wiet buiten op een verborgen locatie kweken. Een locatie die niet door anderen kan worden ontdekt natuurlijk. Laten we eens kijken met jou hoe zo’n guerrillakweek in zijn werk gaat en wat er allemaal voor komt kijken.

In de natuur

Als je wiet, om wat voor reden dan ook, niet in je eigen achtertuin kunt kweken maar je wel aan het einde van de zomer wilt oogsten dan is guerrillakweek wellicht iets voor jou. Stiekem op een supergeheime plek in de natuur.

Voor- en nadelen

Hoe ingewikkelder het is om bij je planten te komen ergens in de natuur, des te kleiner is de kans op ontdekking voor rippers of de politie. Als je ver genoeg van de bewoonde wereld kweekt is het risico op klagende mensen vanwege de lucht later in het seizoen ook vele malen kleiner.

Maar het kweken van wiet op een willekeurige plek in de natuur brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Het grootste nadeel is natuurlijk dat iemand of een dier je kweek ontdekt. Dieren in het wild – herten, vogels en vervelende insecten – kunnen allemaal je kostbare planten aantasten. En natuurlijk zijn er stoners die mogelijk je planten net wat eerder oogsten dan jijzelf van plan was.

Sta er ook bij stil dat de planten zichzelf onder alle omstandigheden bovendien zelfstandig moeten kunnen redden op de plek die jij hebt uitgekozen.

Wat is een goede guerrillaplek?

Wanneer je een guerrillakweek wilt opzetten, ga je natuurlijk op je gemakje allereerst op zoek naar een geschikte locatie. Zoek naar een discrete plek, want daar is de kans immers klein dat iemand je planten ontdekt. Onderzoek de omgeving van de potentiële locatie. Kijk of er paden, voetstappen, afval of andere tekenen zijn dat hier af en toe mensen komen.

Op afstand van mensen

Een kweeklocatie kies je het beste op zekere afstand van straten, paden en gebouwen. Bedenk ook dat de geur van je planten zo’n 10-15m verderop nog is op te merken. Parken, publieke ruimtes en gebieden die eruitzien alsof ze worden onderhouden, zijn meestal niet erg geschikt. Hoe moeilijker het is om je geheime kweekplek te bereiken, des te beter. Aan de andere kant moet je er zelf ook wel makkelijk bijkunnen met spullen en zo.

Geen vals licht

Als je voor je guerrillakweek een plek kiest, dan zorg je ook dat er geen straatverlichting in de buurt is. De lampen brengen namelijk de natuurlijke donkere cyclus van je planten namelijk in de war. Daardoor worden ze mogelijk hermafrodiet of ontstaan er andere ongewenste effecten zoals een stagnatie in de groei.

Het belang van water

Guerrillakwekers zelf zeggen vaak dat een verborgen plek in de buurt van water optimaal is. Dus als er bij jou in de omgeving een meer of stroompje is, is dat een prettige bijkomstigheid. Het maakt het makkelijker bij het geven van water aan je wilde planten. Bovendien ziet het er best verdacht uit als je emmers of jerrycans over een zekere afstand moet vervoeren, om er maar niet over te spreken hoe lastig het kan zijn op een moeilijk bereikbare plek. Op een ideale locatie in de buurt van een meer of rivier, nemen je planten ook water op uit de bodem. Misschien hoef je ze dan niet eens te bewateren, net zoals dat normaal ook niet gebeurt in de natuur. Bovendien zijn locaties in de buurt van water ook warmer in de winter. Je loopt dus minder risico dat je planten last hebben van de vorst. Anderzijds loop je bij een kweek nabij water het risico op overstroming als het aan het eind van de zomer hevig regent.

Controles uitvoeren

Als je buiten gaat kweken, dan wil je je planten regelmatig controleren. Je moet ze daarbij vaak water geven. Ook moet je goed uitkijken voor plagen en andere problemen. Daarom is een kweekplek die heel ver weg ligt niet optimaal. Kies indien mogelijk voor een plek die per fiets of te voet bereikbaar is.

Beginnen met de guerrillakweek

Hoe begin je met een guerrillakweek? Pro’s met ervaring kweken meestal niet vanaf zaad, maar kweken stekken op voor ze de grond in gaan op de guerrillaplek. Eenmaal fatsoenlijk opgekweekt zet je ze op je geheime locatie buiten. Het is ook mogelijk zaadjes buiten te zaaien, maar dan krijg je niet hetzelfde resultaat als bij het planten van een reeds robuuste jonge plant. Bovendien is de kans op ontkiemen buiten vrij klein.

Beste moment

Het beste moment om je wiet zaailingen buiten te zetten, is na de laatste vorst in de lente. Zorg ervoor dat ze zijn voorbereid op de omstandigheden buitenshuis. Voordat je ze buiten plant, zet je ze elke dag een paar uur in de zon. Daardoor raken ze gewend aan natuurlijk zonlicht, maar ook vast aan een beetje wind zodat ze lekker sterk worden.

Bescherm je plek

Voordat je begint met planten in de grond steken, zou je een aantal dingen moeten doen op de plek waar je gaat kweken. Zo moet je wat extra bescherming maken tegen dieren of je locatie camoufleren. Bovendien verbeteren de meeste kwekers de grond waarin ze hun planten kweken. De natuurlijke bodem is namelijk niet altijd ideaal voor het telen van gezonde en productieve soorten. Een verbeterde grond zorgt voor minder ellende tijdens de kweek en aan het einde voor een betere opbrengst.

Gat graven

In dit geval ga je eerst een gat graven voor je plant. Dit vul je met een rijk groeimedium van grond, kokosvezel en perliet. Het gat moet groot genoeg zijn, zodat de wortels in staat zijn zich uit te spreiden in voedzame aarde. Ga er vanuit dat rondom de plant zeker een meter vrije ruimte is.

Water geven

Het is voor een beginnende, maar zelfs ook voor een ervaren guerrillakweker een hele uitdaging om de planten in het wild regelmatig te bewateren. Maar er is een goede manier om dat te doen; meng water-absorberende polymeren door je substraat. Deze lijken op met water gevulde gels en kunnen vocht absorberen en opslaan. Dat geven ze vervolgens geleidelijk af, zodat je planten in staat zijn te drinken als het droog is. Als je mulch toevoegt en je kweekplek bedekt met stro, verdampt het water bovendien minder snel. Daardoor blijft de grond op je kweeklocatie langer vochtig.

Grote waterflessen

Een andere beproefde methode is door van die flessen die in die waterautomaten op kantoren zitten te sparen. Die vul je met water en in de dop prik je een klein gaatje. Vervolgens steek je de volle fles op zijn kop net naast je wietplant in de grond. Zo wordt je plant voor een hele lange tijd van water voorzien.

Biotabs

Het is ook mogelijk voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen aan je substraat toe te voegen. Het substraat, de polymeren en de noodzakelijke nutriënten zijn aan te schaffen in onze webwinkel.

Zorg voor camouflage

Insecten, herten, stormen, overstromingen, allemaal risicofactoren bij guerrillakweek. Maar het grootste risico is ontdekking. Een goede reden om tijd te investeren in camouflage van je guerrillaplek.

Mogelijk heb je geen zorgen en is je kweeklocatie zodanig verborgen dat je niet veel extra moeite hoeft te doen om die te verstoppen. Maar als het wel nodig blijkt, gebruik dan de bestaande planten om een soort van schutting te vormen. Die nemen dan het eerste zich op jouw wiet weg.

Planten beschermen

Buiten staan je planten aan allerlei gevaren bloot, omdat ze vatbaar zijn voor alles wat de natuur te bieden heeft. Bescherm je wiet door eenvoudige kooien te maken van kippengaas. Daarmee houd je tenminste grotere dieren, zoals zwijnen en herten, op afstand van je planten. Als je bij je guerrillakweek gaat kijken, maak er dan de gewoonte van te controleren op algemene tekenen van plagen. Sommige natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals olie werken preventief. Daardoor loop je minder kans op veelvoorkomende plagen, zoals bladluis. Je kunt ook knoflook in een spuitfles doen, water erbij en daarmee je planten nat spuiten.

Blijf onder de radar

Je gaat waarschijnlijk vrij regelmatig op bezoek bij je verborgen cannabis plantage. Kies daarbij niet altijd voor dezelfde route. Een vers paadje in het wild is verdacht, dus neem zo vaak mogelijk een andere route. Als je merkt dat je voetafdrukken achterlaat, bedek ze dan met modder of takken.

Zorg voor een excuus

Als je in de buurt betrapt wordt dan roept dat wellicht vraagtekens op. Zorg daarom voor een kloppend verhaal en neem altijd een rugzak mee waarin je een camera doet zodat je je verhaal over natuurfotografie kunt opboeren. Ook kan je visspullen meenemen als er water in de buurt is.

Planten voeden en bewateren

Tenzij je polymeren hebt toegevoegd aan je substraat, zoals hierboven genoemd, moet je de planten regelmatig bewateren. Daarvoor houd je gewoon het plaatselijke weer in de gaten. Als het een week of langer niet heeft geregend, dan is de kans groot dat je planten flink dorst hebben, helemaal als je straks al wat verder het seizoen in bent. Grote planten hebben grote dorst/

Biotabs

Maak je gebruik van voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen zoals Biotabs en die door je substraat zijn gemengd? Dan hebben je planten misschien helemaal geen extra nutriënten nodig tijdens hun levenscyclus. Zorg er anders voor dat je ze voldoende voedingsstoffen geeft, zodat ze goed groeien en gezond blijven. Als je nutriënten koopt voor cannabis, let er dan op dat ze geschikt zijn voor gebruik in buitengrond. Neem wat je teveel hebt altijd mee terug om de kans op ontdekking te verkleinen.

Herfst is een risico op toprot

Het is belangrijk om je planten regelmatig water te geven. Maar het is ook cruciaal om ze droog te houden als het regenachtig weer is aan het begin van de herfst. Met name in ons Europese klimaat vergroten lange dagen met regen het risico op schimmel aanzienlijk. Daardoor raakt mogelijk je hele oogst bedorven. Als je op bezoek gaat bij je planten, schud dan het overtollige water van de toppen af. Daarmee verminder je het risico op schimmel. Misschien lijkt het er niet op dat het weer aan het eind van de zomer verbetert. Of wellicht is het vooruitzicht dat het wekenlang koud en regenachtig blijft. Dan is het vaak slim eerder te oogsten om te voorkomen dat je toppen gaan rotten.

Guerrilla planten oogsten

Hou er rekening mee dat het buiten oogsten van je guerrilla wiet het lastigste onderdeel is van de hele kweek. Je neemt immers naar alle waarschijnlijkheid een heleboel sappige, aromatische toppen mee. Maar daarbij wil je geen ongewenste aandacht trekken, dus oppassen geblazen.

Begin vroeg

De meeste guerrilla kwekers beginnen vroeg in de morgen met oogsten, voordat de zon opkomt. Je hebt ten minste één grote bak nodig waar je de toppen in doet. Zorg dat deze afsluitbaar is met een deksel, zodat mensen je oogst niet opmerken vanwege de geur. Je kunt ook grote sluitzakken gebruiken waar je eerst de lucht uitdrukt voor je ze dichtdoet. Knip de takken snel af en doe ze met de steel naar beneden in de bak. Daarmee houd je de toppen intact. Het hoeft niet veel tijd te kosten om alle takken af te knippen, zodat ze mee naar huis te nemen zijn waar je ze dan kunt drogen of verder knippen naar wens.