Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Het pad naar Europese legalisering wiet

jan 14, 2019
EU

Met de Europese verkiezingen in mei dit jaar in het vizier, klinken er opeens positieve cannabis legalisatie tonen vanuit de ivoren ambtenaren torens.

Vandaag begint er in opdracht van de EU een onderzoek naar de potentiële klinische voordelen van medicinale cannabis en op cannabis gebaseerde medicijnen. Een ander doel van het onderzoek zou volledige legalisatie van mediwiet zijn binnen de EU.

Opdracht tot onderzoek

De opdracht tot onderzoek werd gelast na een stemming door de leden van het gezondheidscommissie in het Europees Parlement (EP), eind vorig jaar. Die keurde een wetsvoorstel goed dat de blauwdruk moet vormen voor het gebruik van wiet om medische redenen.

Nu moet het voorstel eerst langs de uitvoerende macht in het Parlement. De wettenmakers willen geld voor wetenschappelijk onderzoek van cannabis.

Gelijke wetten in heel Europa

De EU opteert tevens dat het graag zou willen dat alle koppen dezelfde kant opstaan. Nu bepaalt ieder lid van de EU nog haar eigen drugsbeleid waardoor er significante verschillen bestaan tussen de verschillende lidstaten.

Kritische noot

Een kritische noot is hier wel op zijn plaats, want wat als de EU beperkingen gaat opleggen voor kwekers, soorten of gebruikers van mediwiet? Dan krijgen we soortgelijke toestanden zoals we hier in Nederland kennen bij de totstandkoming van de proef legalisering wietteelt.
Eën en ander kan ook zomaar een opmaat zijn naar het sturen van wetten in het voordeel van de farmaceutische industrie. Want dat bedrijven uit die sector een lange arm binnen het Europees Parlement hebben, dat heeft het verleden al te vaak uitgewezen.

WOB verzoeken

Ongetwijfeld zullen er straks resultaten gepubliceerd worden als het onderzoek is afgerond en de EU dit als handvat zal gebruiken voor verdere stappen, beslissingen en wetten. Reden genoeg om t.z.t. wat WOB verzoeken de deur uit te doen, want we blijven sceptisch.