Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Koos Spee wil meer drugscontroles

jan 11, 2019

Voormalig, let op: voormalig, verkeersofficier Koos Spee pleit voor meer prioriteit bij de politie op de controle van drugs in het verkeer. Dat zegt hij tegen de Gelderlander.

,,Drugs zijn levensgevaarlijk en kunnen tot doden leiden in het verkeer. Er moeten veel meer controles komen.’’ Bij controles afgelopen weekend rondom Nijmegen kreeg bij tien automobilisten een speekseltest een positieve uitslag. Tegelijkertijd werden er ‘maar’ vier bestuurders met een slok te veel op gepakt.

Te lang aantoonbaar

En dat is natuurlijk verontrustend, dus heeft Spee in zekere zin gelijk. Maar toch is er een kanttekening. De speekseltest slaat namelijk ook alarm als je op zaterdagnacht een lijntje speed hebt genomen, of een xtc pilletje, en als dan op maandagmiddag de test moet doen dan ben je de sigaar.
Iedereen die wel eens speed heeft gebruikt, die weet dat het effect al na een paar uur afneemt en dat het goedje al lang niet meer werkt na 48 uur, terwijl het toch 72 uur lang aantoonbaar aanwezig is in je lichaam.

GGD arts

De drugstest in het verkeer is ingevoerd in juli 2017. Volgens de politie is die erg tijdrovend om uit te voeren: als de test positief is volgt een bloedtest en moeten twee agenten met de vermoedelijke drugsklant naar het bureau. Daarna moet een GGD-arts worden ingeschakeld en kan het wachten beginnen. Bovendien is de capaciteit van het NFI lang niet altijd voldoende om alle binnengekomen bloedmonsters te analyseren.

Hoe lang in het lichaam

Om het aantal drugsgebruikers in het verkeer terug te schroeven, zou er volgens Spee ook meer voorlichting moeten komen. Volgens de verkeersdeskundige zijn mensen zich er te weinig van bewust hoe lang drugs in het lichaam blijven. Wat Spee zich niet afvraagt is hoe lang die aangetoonde drugs dan ook daadwerkelijk van invloed is op de rijvaardigheid.

Spee is ervan overtuigd dat er nog veel drugsgebruikers in het verkeer onder de radar van politie blijven. ,,We lopen als Nederland duidelijk niet voorop in de bestrijding hiervan. Dat er nog vaak te weinig tijd voor is, moet niet kunnen.’’ Maar ja, Koos is ook maar een voormalig verkeersofficier. Dus is het maar de vraag wie er naar zijn oproep gaat luisteren.

Natuurlijke middelen

Een alternatief is een volledig natuurlijk product waarbij een eventuele speekseltest niet zal verkleuren. Er zijn inmiddels een hele reeks met producten op de markt verkrijgbaar die volstrekt veilig zijn in gebruik en waarbij geen chemicus aan te pas is gekomen om ze te fabriceren.
Mooie voorbeelden van zulke natuurlijk producten zijn Herbal Speed of Herbal Coke.