Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Peyote cactussen weer volop leverbaar

aug 2, 2023
Peyote

De Peyote-cactus (Lophophora williamsii) is een bijzondere cactussoort die voornamelijk in de droge gebieden van Noord-Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten groeit. Deze cactus staat bekend om zijn psychoactieve eigenschappen, vanwege de aanwezigheid van het hallucinogene middel mescaline.

Hallucinogene effecten

Mescaline is een krachtig psychedelisch alkaloïde dat verantwoordelijk is voor de hallucinogene effecten van de Peyote-cactus. De inheemse bevolking van deze regio’s, zoals de Huichol en de Navajo, gebruiken al eeuwenlang Peyote in religieuze en spirituele ceremonies. Het wordt beschouwd als een heilige plant en wordt vaak gebruikt om een diepere spirituele verbinding en introspectie te bereiken.

Effecten verschillen

Wanneer de Peyote-cactus wordt geconsumeerd, meestal in de vorm van droge knoppen of ‘knoppen’, kunnen de effecten variëren, afhankelijk van de persoon, dosis en omgeving. Gebruikers ervaren vaak intense visuele en auditieve hallucinaties, een veranderd gevoel van tijd en ruimte, verhoogde creativiteit en introspectie, en soms ook gevoelens van eenheid met de natuur of het universum.

Peyote in bloei

Niet zonder risico

Het gebruik van de Peyote-cactus en mescaline is echter niet zonder risico’s. Hoewel het over het algemeen als niet-verslavend wordt beschouwd, kan het misbruik van mescaline leiden tot psychische afhankelijkheid en negatieve psychologische effecten. Daarnaast kunnen hoge doses mescaline leiden tot verwarring, angst, en zelfs paniekaanvallen.

Mescaline verboden

In sommige landen is de Peyote-cactus en/of mescaline verboden of streng gereguleerd vanwege de psychoactieve en potentieel gevaarlijke effecten. Inheemse gemeenschappen die traditioneel gebruik maken van de Peyote-cactus voor spirituele doeleinden worden vaak echter beschermd door wetten die het religieus gebruik toestaan.
Het verbod op de verkoop van mescaline als zodanig is ook van toepassing in Nederland, maar de cactussen en de kweeksets vallen buiten het verbod.

Werkzame stoffen

belangrijkste stoffen in de peyote cactus zijn:

  • mescaline (3,4,5- trimethoxy-B-phenethylamine)
  • n-methylmescaline
  • n-acetylmescaline
  • lophophorine
  • thyramine
  • hordinenine 
  • anhalaninine
  • anhalonidine
  • pellotine
  • o-methyllanhalonidine

Het belangrijkste alkaloïde van de Peyote cactus is mescaline.

Peyote cactus

Inheemse rituelen

Het gebruik van de Peyote-cactus en mescaline is omgeven door ethische overwegingen, vooral met betrekking tot de bescherming van inheemse culturele praktijken. Omdat de cactus en mescaline in sommige landen verboden zijn, kan het illegaal verzamelen of verhandelen van Peyote een bedreiging vormen voor de duurzaamheid van de inheemse gemeenschappen die er spirituele waarde aan hechten.

Religie

Sommige landen hebben echter speciale wetgeving of uitzonderingen voor het religieus gebruik van de Peyote-cactus door inheemse groepen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar de Peyote-cactus in sommige staten wettelijk beschermd is, kunnen de Native American Church-leden legaal en ceremonieel gebruik maken van Peyote als onderdeel van hun religieuze praktijken.

Straatdrugs

Buiten het traditionele religieuze gebruik, kan mescaline soms worden aangetroffen in illegale straatdrugs. Het gebruik van illegale mescaline of andere psychedelica brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee, waaronder de mogelijkheid van vervuilde of onveilige stoffen, onvoorspelbare doseringen en onbekende gevolgen voor de gezondheid.

PTSS

Het onderzoek naar mescaline en andere psychedelica, voor therapeutische doeleinden, is echter in opkomst. Er zijn aanwijzingen dat gecontroleerd en begeleid gebruik van mescaline onder medisch toezicht positieve effecten kan hebben bij de behandeling van aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Niettemin is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de volledige therapeutische potentiëlen en veiligheidsprofielen van mescaline te begrijpen.

Microdoseren

Microdoseren met mescaline is een praktijk waarbij zeer kleine hoeveelheden van de stof worden ingenomen, meestal onder de psychoactieve drempel, met als doel subtiele effecten te ervaren zonder de intensiteit van een volledige psychedelische trip. Het idee achter microdoseren is om de therapeutische voordelen van de stof te verkennen zonder dat de gebruiker volledig “trippt” of hallucinogene effecten ervaart.

Werkzaam

Mescaline is een psychedelische stof die van nature voorkomt in verschillende cactussen, waaronder de Peyote-cactus en de San Pedro-cactus. Het is een klassieke hallucinogeen en staat bekend om zijn vermogen om veranderde staten van bewustzijn en introspectieve ervaringen te veroorzaken.

Kleine hoeveelheden

Bij microdoseren wordt doorgaans een zeer kleine hoeveelheid mescaline ingenomen, meestal in de vorm van een gedroogde cactus of een mescalinehydrochloride-poeder. De dosering is meestal ongeveer 1/10 of minder van een recreatieve dosis, vaak variërend van enkele milligrammen tot enkele tientallen milligrammen, afhankelijk van de individuele gevoeligheid en tolerantie.

Scala aan effecten

Mensen die microdoseren met mescaline melden vaak een scala aan effecten, zoals verhoogde creativiteit, verbeterde concentratie, een gevoel van welzijn, verhoogde emotionele openheid en verbeterde introspectie. Sommige mensen beweren dat het hen helpt om zich meer in balans te voelen, stress te verminderen en een betere connectie met zichzelf en anderen te ervaren.

Waarschuwing

Het is essentieel om op te merken dat, hoewel microdoseren met mescaline als veiliger wordt beschouwd dan het nemen van een volledige dosis, er nog steeds risico’s aan verbonden zijn. Het is niet aan te raden om zelfstandig te experimenteren met mescaline of andere psychedelica zonder een goed begrip van de stof, de juiste dosering en de potentiële risico’s en bijwerkingen.

Peyote cactus met korting

Onze blog lezers krijgen altijd een extra korting. Deze keer is dat tot eind augustus 2023 een korting van € 1,95 zodat je geen 9,95 maar slechts 8 euro betaalt voor jouw Peyote Cactus. Gebruik daarvoor de kortingscode PEYOTE tijdens het afrekenen.