Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Schutbladeren knippen voor grotere toppen

sep 9, 2021

Als je van je wietplant de bladeren die het daglicht wegnemen van je wiettoppen wegknipt, dan kan dat aanzienlijk je opbrengst verhogen. Er wordt zelfs gesproken van een toename van de opbrengst van meer dan 30% in sommige gevallen. Je moet echter wel precies weten hoe je dat doet. Want doe je het verkeerd, dan verlaag je je opbrengst.

Genetica maakt verschil

Voor je de schaar opzoekt en gaat snoeien is het goed om vast te stellen of je een indica dominante, een sativa dominante of een hybride wietsoort kweekt. Een indica dominante wietplant zal meer behoefte hebben aan snoeien en dit kan dan ook daadwerkelijk tot wel 30% meer opbrengst betekenen. Sativa dominante wietsoorten en wietsoorten met 50/50 verdeelde genetica, produceren vaak minder bladeren en ook minder grote bladeren. Daardoor is het niet verstandig om er nog eens veel weg te knippen.

Waarom snoeien

Snoeien doe je om een aantal redenen, de voornaamste reden is om de opbrengst te verhogen, ongeacht wat die opbrengst is. Snoeien wordt al sinds jaar en dag ingezet om gewassen, planten en bomen een boost te geven en ervoor te zorgen dat deze zich optimaal ontwikkelen. Dit zie je goed bij meerjarige planten en bomen. Een niet-gesnoeide perenboom zal immers een veel lagere opbrengst geven dan een goed gesnoeide perenboom. Andere redenen zijn om een stevig bladerdek te kweken en om dichtbegroeide wietplanten wat meer lucht en ventilatie te gunnen. Wat overigens ook weer heel bevorderlijk kan zijn voor de groei, bloei en opbrengst. De ventilatie van de wiettoppen heeft nog een andere goede bijkomstigheid want het verlaagt het risico op toprot ook nog een beetje.

Wanneer snoeien

Je kunt alleen in de groeifase je wietplanten snoeien voor een hogere opbrengst. Doorgaans betekent snoeien tijdens de bloeifase dat je wietplant minder energie heeft om toppen te produceren. Dit zal dan dus zorgen voor minder dikke toppen. Zorg ervoor dat je wietplanten minimaal een week kunnen herstellen nadat je met de schaar aan de hak bent geweest. De ene soort zal beter reageren dan de andere soort, maar een week wachten voor je overschakelt naar de bloei (bij een binnenplant) is een veilige periode. Voor een buitenplant is het een kwestie van goed timen, maar deze kan over het algemeen ook wel wat meer hebben.

Bladeren knippen

Eigenlijk spreken we natuurlijk voornamelijk over het verwijderen van de grotere bladeren die de onderliggende toppen in de weg zitten.

Tijdens een binnenkweek zullen je wietplanten dus vele malen meer schutbladeren produceren dan tijdens een buitenkweek.

Het feit dat je binnen plant veel meer schutbladeren heeft, heeft alles met de bijna perfecte omstandigheden van een binnenkweek te maken. Voorzichtigheid is geboden met deze methode, bladeren zijn namelijk de zonnepanelen van je wietplant en verantwoordelijk voor de energiehuishouding (fotosynthese) van je wietplant. De bladeren op de onderste helft van je wietplant zullen echter weinig energie meer opvangen en doorgeven. Knip in ieder geval nooit de grootste schutbladeren weg die er nog gezond uitzien. Dit zal enkel leiden tot een verminderde groei en dus ook verminderde bloei. Pak als het kan bladeren die (licht) zijn verkleurd.

Spriettakken

Als je je wietplant goed bekijkt dan zul je zien dat er onderaan je plant vanuit de grote stam kleine takken groeien met daarop in een later stadium topjes die we als kwekers fluf noemen. Deze topjes kosten de plant alleen maar energie en kunnen het beste ook als geheel verwijderd worden. De spriettakken knip je op ongeveer 2 centimeter afstand van de stam van je plant weg. Gebruik altijd zeer scherp en steriel gereedschap als je ten strijde trekt tegen je plant.

Hennep is geen wiet!