Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

SKY ECC- en Encro leidden naar verdachten drugshandel

nov 19, 2021

In een onderzoek van politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland naar internationale handel in soft- en harddrugs zijn de afgelopen dagen vijf verdachten aangehouden. Drie van hen zitten nog vast. Op 17 november is 90 dagen hechtenis gevorderd voor de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland. De rechtbank heeft die vandaag toegewezen.

Onderzoek Shifter

Tijdens dit onderzoek –‘Shifter’ genaamd–  is zicht gekregen op internationale handel in cocaïne, wiet en synthetische drugs, zoals amfetamine-olie en de extreem verslavende harddrug crystal meth. De handel in verdovende middelen vond in Nederland en Duitsland plaats.

Encro- en Sky ECC-chats

Het onderzoek startte op basis van onderschepte Encro- en Sky ECC-chats tussen een aantal verdachten. Die conversaties leidden naar een 33-jarige man uit Leeuwarden en een 51-jarige man uit Leeuwarden.

Schuilnamen

Deze twee verdachten gebruikten versleutelde communicatie via eerst Encrochat en later SKY ECC.  Deze versleutelde communicatie is voor de politie inzichtelijk geworden waarna een onderzoek is gestart tegen de verdachten. De verkregen cryptocommunicatie in onderzoek Shifter gaan over de periode van 2020 tot en met begin 2021.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de Leeuwarders samenwerkten bij  de in- en verkoop van drugs en bij het vervoer en het afleveren ervan in Nederland en Duitsland.

Crystal-meth

Het onderzoek leidde naar informatie dat de harddrugs ‘ice’ (metamfetamine) werd gekocht van een 56-jarige verdachte uit Eindhoven. Metamfetamine is bekend als het extreem verslavende middel crystal meth.
Via de crypto-telefoons overlegden de verdachten ook over het vervoer ervan. Een vierde verdachte betreft een vrouw die ervan wordt verdacht dat zij deze drugs heeft vervoerd.

Cocaïne en amfetamine-olie

Het onderzoek heeft ook geleid tot informatie over de voorbereidingshandelingen voor de handel in cocaïne.
Verder wordt de verdachten verweten dat zij meerdere keren meerdere keren amfetamine-olie hebben verhandeld. Amfetamine-olie is een grondstof voor de productie van amfetamine, oftewel speed.

Data analyse

Uit analyse van de cryptodata is gebleken dat de twee Leeuwarder hoofdverdachten voor het versturen van  de verdovende middelengebruik maakten van een pand van een vijfde verdachte. Na onderzoek naar diens identiteit is gebleken dat dit een 59-jarige man uit Leeuwarden is.
Deze man is afgelopen week eveneens aangehouden. Hij is weer op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte. Dit geldt eveneens voor de aangehouden koerier die ook werd opgepakt.

Bron: Openbaar Ministerie. Foto: Pixabay