Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Smallingerland krijgt legale wietkwekerij

nov 5, 2021
Wiet

In het Friese Smallingerland is het bedrijf LeLi Holland begonnen met het inrichten van een legale wietkwekerij. De gemeente Smallingerland doet samen met een aantal andere gemeenten mee aan een experiment van het Rijk met het legaal produceren van wiet. De proef legalisering wietkweek lijkt toch te gaan gebeuren.

Zeven telers

Er zijn in totaal zeven wiettelers aangewezen om wiet en hasj (haha, Nederlandse hasj) te produceren. Zij bepalen in overleg met de burgemeesters en de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid wanneer ze beginnen met het leveren van de softdrugs aan coffeeshops. Dat zal dan zijn in tien deelnemende gemeenten. Bij de zeven wietkwekers komen in een later stadium nog drie extra wietkwekers, zodat het totaalaantal kwekers ook op tien uitkomt.

Kwaliteit

Belangrijk is het dat het aanbod van de telers voldoende is om de coffeeshops te bevoorraden, dus er zal voldoende geproduceerd moeten worden. De kwaliteit en de diversiteit van de producten moet ook in orde zijn. Het is natuurlijk een illusie van de bedenkers van dit achterlijke plan dat het storm loopt in de coffeeshops die de peperdure legale wiet gaan verkopen. Gebruikers gaan wel een dorpje verderop waar de illegale wiet goedkoper is, ze gaan zelf kweken of ze kopen bij een straatdealer.

Tweede helft 2022

De telers zouden dan in de tweede helft van volgend jaar echt kunnen beginnen. Het is de bedoeling dat de coffeeshops uiteindelijk alleen nog maar legaal geproduceerde wietsoorten verkopen.