Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Taxichauffeur die cocaïne reed veroordeeld

jul 28, 2022
taxi

Half juli is een 49-jarige taxichauffeur door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het vervoeren van 41,2 kilo cocaïne. Van de tijd die hij moet zitten gaat nog wel de tijd af die hij in voorarrest heeft gezeten.

Drugs rijden met een Kia

Uit onderzoek blijkt dat de pakketten in de door verdachte bestuurde Kia Carens cocaïne bevatten. Geen luxe grote opvallende auto dus, maar een eenvoudige Kia. Hoewel kort na zijn aanhouding ook in de auto van een medeverdachte 60,56 kilogram cocaïne is aangetroffen, is zijn strafbare betrokkenheid bij die lading niet te bewijzen. De rechtbank baseert haar oordeel daardoor alleen op de in de Kia aangetroffen 41,2 kilogram cocaïne, maar acht ook het ten laste gelegde medeplegen bewezen.

Softdrugs

De verdachte verklaarde tegen de rechter dat hij op 10 maart 2021 de bestuurder was van de Kia Carens. Hij zei dat een klant hem eerder had benaderd met de mededeling dat hij geld kon verdienen met het vervoeren van softdrugs. Daar zou hij wel wat in zien. Op 11 december 2020 heeft hij met gekregen geld van die medeverdachte de Kia Carens gekocht, waar vervolgens met zijn medeweten een verborgen ruimte is ingebouwd (justitie is voornemens dat ook strafbaar te stellen in de nabije toekomst). De man mocht de auto alleen gebruiken voor als hij voor de medeverdachte op pad moest. Hij kreeg op 9 maart 2021 een berichtje via een versleutelde telefoon dat hij de andere morgen naar een opgegeven plek in Amsterdam moest rijden. Daar ontving hij drie grote boodschappentassen, die hij vervolgens naar Almelo heeft vervoerd.

Nauwe samenwerking

Op basis van deze feiten en omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat verdachte bewust en nauw heeft samengewerkt met anderen bij het vervoeren van de cocaïne.Zelf zei hij dat hij dacht dat er hasj in de tassen zat en dat niet had gecontroleerd. Hij zou na het klusje 3.500 euro krijgen, voor de rechtbank aanleiding te denken dat de taxichauffeur op z’n minst genomen ‘de aanmerkelijke kans had aanvaard dat zich in de pakketten geen softdrugs, maar harddrugs zouden bevinden.” Voor de volledige uitspraak klik hier.