Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Verschil tussen speed en cocaïne

jul 14, 2021
Speed versus coke

Zo, je gaat even een avondje of nachtje lekker doorhalen met je matties, of met een leuke date die je hebt gescoord op de datingsite SDC. Lekker wappen en dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk volhouden. Als je daarvoor iets zou willen nemen, wat wij natuurlijk afraden want het is slecht voor je gezondheid, pak je dan speed of cocaïne?

Langer effect

De werkzame stof in speed is (meth)amfetamine. Het effect ervan lijkt op cocaïne, maar er is één groot verschil en dat is de tijd dat je er ‘lol’ van hebt want cocaïne is al na 15-60 minuten uitgewerkt. Speed daarentegen werkt maximaal een uur of 8. Beide verfrissers trakteren je overigens wel op een flinke dip in de dagen na het gebruik. Dat is bij het gebruik van Herbal Speed of Herbal Coke niet het geval.

Cocaïne

Cocaïne, of benzoyl-methyl-ecgonine, ook wel coke genoemd, is een stimulerend middel dat behoort tot de alkaloïden. Cocaïne werd oorspronkelijk op de markt gebracht als geneesmiddel, maar wordt tegenwoordig vooral als drug gebruikt. Het kan worden gesnoven, gerookt, of geïnjecteerd.

Prijs

Cocaïne is veel prijziger. Speed kost gemiddeld ongeveer 5 tot 7,50 euro per gram terwijl cocaïne gemiddeld 50 euro per gram kost.

Dopamine

Daarnaast is speed in effect puur een oppepper. Vergelijk het als je wilt met cafeïne maar dan velen malen sterker. Coke daarentegen heeft ook een sterke werking op het dopamine systeem. Dopamine werkt op het beloningscentrum in de hersenen en daardoor voel je je lekker en zelfverzekerd. Dit kan ook overslaan in zelfoverschatting of egoïstisch gedrag. Dit ‘ik kan de hele wereld aan en niemand maakt me wat’ gevoel heb je met speed niet.

Animatie Jelinek

Deze animatie van Jellinek toont iets dieper de verschillen qua werking op de hersenen:

https://drugsindehersenen.jellinek.nl/

Cocaïne vs Speed

  • cocaïne is duurder
  • speed werkt langer
  • van speed blijf je lang wakker
  • van cocaïne wordt je zelfverzekerder