Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wat is PGR wiet en hoe herken je het?

sep 13, 2021

Het is zo oud als de weg naar Kralingen om het gewicht van je wiet omhoog te krijgen en daardoor meer te beuren voor de oogst. Lood korrels, mengen met synthetische cannabis zoals Moonlight, stukjes gemalen glas, haarlak dat vocht vasthoudt en zo kunnen we er nog wel wat noemen. Maar de nieuwste methode is wel zorgwekkend te noemen, PGR.

PGG wiet

PGR-iwet komt steeds vaker voor, maar wat is het precies? We kijken naar de risico’s en hoe deze te herkennen. De term PGR-wiet verwijst naar cannabis die is gekweekt met plantengroeiregulatoren (PGR). Het gebruik van deze regelaars helpt om de groei van planten te beheersen, inclusief zaken als wanneer de vruchten aan de plant precies gaan rijpen maar ook zaken zoals de breedte en vorm van de wortels, bladeren en stengels van de plant. In het geval van cannabis worden PGR’s gebruikt om toppen dik vet te mesten om zowel het gewicht als de dichtheid te verhogen, en als gevolg daarvan de prijs op te drijven om onwetende consumenten, dealers en zelfs coffeeshops te misleiden.

Gewetenloos

PGR’s zijn zeer gunstig voor gewetenloze kwekers, maar zorgwekkender is het effect dat deze chemicaliën kunnen hebben op mensen die dit type cannabis consumeren. Er zijn bevestigde verbanden tussen nadelige gezondheidseffecten en PGR-gebruik.

Wat zijn de meest voorkomende PGR’s?

Behalve dat ze potentieel gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie, beïnvloeden synthetische groeiregulatoren ook de kwaliteit van de plant die wordt gekweekt.

De meest voorkomende PGR’s die worden gebruikt voor de cannabisteelt zijn:

 • Paclobutrazol
 • Daminozide (Alar)
 • Chloormequatchloride

Paclobutrazol

Deze stof heeft invloed op het vermogen van een plantencel om te verlengen, wat in cannabis betekent dat cellen veel strakker en dichter op de bloem zitten. Het belemmert ook de ontwikkeling van belangrijke terpenen op de plant en vermindert het vermogen van de plant om THC te produceren.

Wanneer toppen die paclobutrazol bevatten worden gerookt, wordt het afgebroken tot nitrosaminen – de meest kankerverwekkende stof die in sigaretten wordt aangetroffen. Studies zeggen dat paclobutrazol een negatieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid en ook leverschade kan veroorzaken.

Paclobutrazol behoeft nog meer onderzoek

Daminozide

Dit is ook bekend als Alar, wordt door kwekers gebruikt om de toppenopbrengst te maximaliseren door de groei van bladeren en stengels te vertragen. Maar net als Paclobutrazol vermindert het ook de productie van terpenen, evenals van cannabinoïden zoals CBD, CBN en THC. Kortom, het beperkt de harsproductie in de plant in het algemeen ernstig, wat betekent dat er minder trichomen zijn.

Daminozide wordt door de EPA vermeld als een waarschijnlijk carcinogeen voor de mens. Het werd in 1999 in de VS verboden voor gebruik in consumptieplanten, omdat onderzoekers aantoonden dat het in hoge doses als kankerverwekkend kon worden geclassificeerd. Het is sinds 1989 verboden voor menselijke consumptie en heeft geleid tot verschillende terugroepacties in de landbouw. Veel synthetische PGR’s zijn op dezelfde manier verboden omdat er verdere tests zijn gedaan. Onderzoekers zullen het niet goedkeuren voor voedingsproducten en daarom mag het NIET worden gerookt of ingenomen.

Daminozide

Chloormequatchloride 

Dit spul vertraagt ​​ondertussen de plantengroei in bepaalde stukken van de plant, wat op zijn beurt de bloei bevordert. Door het aan de plant toe te voegen, kan hun grootte veel korter en uniformer worden. Hoewel er geen bewijs is dat deze PGR kankerverwekkend is, wordt er nog steeds getest. Er zijn meldingen van orgaanschade, samen met huid- en oogirritatie, als gevolg van de inname van grote hoeveelheden.

Hoe herken je PGR-cannabis?

Geen drugsgebruik is het veiligste drugsgebruik. PGR-cannabis kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen, zowel op de lange als op de korte termijn, en kan het beste worden vermeden.

Er zijn een paar veelbetekenende tekenen van PGR-cannabis van natuurlijke cannabis, waaronder:

 • Steenharde dichte en zware toppen
 • Bruine of rode haren (stampers) – dit is een natuurlijk kenmerk van cannabis, maar bij PGR-cannabis zijn er vaak buitensporige hoeveelheden die zichtbaar verschillen van trichomen.
 • Sponsachtig/nat gevoel en minder klevend
 • Gebrek aan kristallen gevonden op het blad
 • Laag THC-gehalte
 • Harde chemische smaak
 • Wanneer gebroken, geeft het weinig tot geen geur af
 • Een snelwerkende chemische high die lethargie (lage energie en motivatie) en hoofdpijn kan veroorzaken