Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Witwassen en bezit xtc pillen; eis 18 maanden cel

witwassen

Op verdenking van witwassen en het voorhanden hebben van 174 pillen met MDMA heeft de zaaksofficier van justitie van strafzaak 26Keller vandaag in de rechtbank Oost-Brabant een gevangenisstraf van 18 maanden en geldboete van 10.000 euro geëist. De verdachte is een 40-jarige man, Colombiaans van geboorte maar woonachtig in Wormer. Ook is een ontnemingsvordering aangekondigd. Misdaad mag immers niet lonen.

Verbeurdverklaring

De officier van justitie eiste bovendien verbeurdverklaring van de witgewassen geldbedragen, te weten (opgeteld) 100.900 euro, 21.700 euro en een deel van een bitcoin. En daarnaast eiste hij onttrekking aan het verkeer van de 174 MDMA-pillen waarop beslag werd gelegd.

Start onderzoek

Het onderzoek van de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket is eind februari 2020 begonnen. Dat gebeurde op basis van informatie over een persoon die zich bezighoudt met de handel in synthetische drugs en het witwassen van de opbrengsten daarvan. De politie sloot een telefoontap aan om de communicatie van betrokkene te kunnen afluisteren.

Geldoverdracht

Binnen een paar dagen na het aansluiten van die tap, ving de politie al een interessant gesprek op, op zondag 1 maart 2020. Dat gesprek leidde tot een afspraak op maandag 2 maart in Amsterdam tussen vier personen, waarbij een zwarte tas met hengels met daarin geld werd overgedragen. Dat nam een observatieteam van de politie waar.
De persoon aan wie de tas met geld werd overgedragen, is de verdachte die vandaag terechtstond. Hij werd op 2 maart bij thuiskomst in zijn toenmalige woonplaats Zaandam met de tas met geld aangehouden en ingerekend. Daarna werd zijn (toenmalige) woning doorzocht.

Duizenden euro’s, pillen en poeder

Het OM verdenkt verdachte van het witwassen van een aantal forse geldbedragen en een deel van een bitcoin. In de zwarte tas bleek immers in totaal 100.900 euro in contanten te zitten, geseald verpakt in een linnen tas.

Op het systeemplafond

Bij doorzoeking van het huis van de verdachte trof de politie op de plafondplaten van het systeemplafond in de badkamer een zak met geld aan. In die zak zaten twee afzonderlijke zakjes met geld. In het ene zakje zat 13.000 euro contant geld en in het andere een geldbedrag van 7.700 euro. Het in het systeemplafond verstopte geld was in verschillende coupures, waaronder tien biljetten van 500 euro.

500 euro biljetten

Bitcoin in beslag genomen

Ook is een deel van een bitcoin in beslag genomen en werd in een gangkast 1000 euro in contanten aangetroffen. Dit geldbedrag bestond uit honderd biljetten van 10 euro. Op die plafondplaten lagen bovendien verschillende notitieboekjes, een wit papiertje en ook een wit plastic bakje met daarin verschillende zakjes met roze pillen en wit poeder.

Er werd ook bitcoin in beslag genomen

Overige verdachten

De verdachte is de derde verdachte in de witwaszaak 26Keller die terechtstaat. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde twee anderen die ook bij de geldoverdracht betrokken waren tot gevangenisstraffen van de duur van respectievelijk 18 maanden en 9 maanden en eenieder tot een geldboete van 10.000 euro.
In beide zaken zijn de verdachten in appèl gegaan dus die zaken zijn nog niet onherroepelijk. De vierde verdachte, F.M., is niet voorgeleid. Zijn zaak is reeds geseponeerd.

Uitspraak

In de zaak tegen de man uit Wormer doet de rechtbank over twee weken uitspraak, op woensdag 9 februari 2022.

Bron: Openbaar Ministerie

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *