Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Alternatief plan wietteelt Cannabis Connect

dec 14, 2018

De landelijke koepel van coffeeshops Cannabis Connect komt met een alternatief plan voor het wietexperiment. De legale wiet zou gefaseerd aan het aanbod moeten worden toegevoegd, is het voorstel van de coffeeshophouders.

Coffeeshophouders vinden dat iedere coffeeshop in Nederland mee moet kunnen doen aan het wietexperiment dat het kabinet wil invoeren, en dus niet alleen de gemeenten die het rijk kiest. Dat willen ze om te voorkomen dat de klanten die zich binnen een gemeente van het experiment bevinden al vanaf de eerste dag een coffeeshop in een grensgemeente opzoeken. Het assortiment is daar immers veel groter.

Geen steun voor huidige plan

Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat het werkte aan een wietexperiment: alle coffeeshops in een bepaald aantal gemeenten zouden volgens het plan over moeten stappen op legale, landelijk geteelde, wiet. Met deze proef wilde het kabinet kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten. Vorige maand werd echter duidelijk dat dit plan op weinig steun kon rekenen van Nederlandse gemeenten. De ene na de andere gemeente leek te passen voor het plan in de huidige opzet. Het voornaamste bezwaar: de proef wordt niet automatisch met vier jaar verlengd als die een succes blijkt te zijn. Coffeeshophouders moeten na die proef dus weer terug naar illegale telers.

Volledige omslag

De koepel opteert nu een volledige omslag waarbij alle coffeeshops van de ene op de andere dag gaan meedoen aan het experiment. “Omdat niet duidelijk is of legale telers voldoende wiet en hasj van goede kwaliteit kunnen produceren, bestaat het risico dat consumenten uitwijken naar de zwarte markt”, zo meldt de koepel.

“Door gereguleerde wiet toe te voegen aan het bestaande assortiment van de coffeeshop kan worden gemeten in hoeverre het gereguleerde aanbod aanslaat bij de consument. Dit geeft legale telers de mogelijkheid om hun aanbod aan te passen aan de vraag. Zo kan het gereguleerde aanbod stapsgewijs het illegale aanbod de markt uitdrukken en kan er tijdig worden bijgestuurd wanneer ongewenste effecten optreden.”

250 coffeeshops

Cannabis Connect vertegenwoordigt 250 coffeeshops. Het merendeel van de coffeeshophouders zou ‘in principe’ positief tegenover regulering van de wietteelt staan. “Een gefaseerde invoering zou de belangrijkste zorgen van coffeeshops kunnen weghalen.”