Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De opkomst en strafbaarstelling van XTC

aug 24, 2023
xtc mdma

XTC, ook bekend als ecstasy, is een synthetische drug die aanvankelijk in het begin van de 20e eeuw werd ontdekt, maar pas in de jaren 1980 weer prominent in beeld kwam als recreatieve drug. De werkzame stof in XTC is MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine), die oorspronkelijk was ontwikkeld als medicijn voor psychotherapeutische doeleinden1. Het werd later echter populair als recreatieve drug vanwege de opwekkende en empathogene effecten op de stemming en sociale interactie. Bron: Drugs & Health, NIDA

Groeiende populariteit en culturele invloed

In de jaren 1980 en 1990 kende XTC een exponentiële groei in populariteit, vooral binnen de dans- en muziekscene, waar het vaak werd geassocieerd met elektronische dansfeesten en raves. De energieke effecten van de drug maakten het aantrekkelijk voor feestgangers, en het werd beschouwd als een “hug drug” vanwege de intensivering van gevoelens van empathie en verbondenheid. Bron: National Institute on Drug Abuse

Risico’s en gezondheidszorgen

Na verloop van tijd groeiden de zorgen over de risico’s van XTC-gebruik. Omdat de productie vaak ongecontroleerd was, varieerden de zuiverheid en dosering van de drug sterk, waardoor het risico op schadelijke effecten toenam. Gebruikers werden geconfronteerd met de gevaren van uitdroging, oververhitting en potentieel levensbedreigende serotoninesyndroom als gevolg van overmatige serotonine-afgifte. Bron: Healthline

MDMA

MDMA, ook wel bekend als ecstasy of Molly, is een synthetische stof die vaak wordt geassocieerd met recreatief gebruik en deelname aan muziek- en dansfestivals. Het is de werkzame stof in een XTC pil. Hoewel het gebruik van MDMA enige risico’s met zich meebrengt, zijn er bepaalde factoren die de mate van gezondheidsrisico’s kunnen beperken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat “beperkt” relatief is en dat elk gebruik van drugs, inclusief MDMA, risico’s met zich meebrengt. Hier zijn enkele redenen waarom de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van MDMA als relatief beperkt kunnen worden beschouwd:

  1. Dosering en Zuiverheid: Wanneer gebruikers toegang hebben tot pure MDMA en de dosering zorgvuldig wordt beheerd, kunnen de risico’s worden verminderd. Overdosering en onzuivere vormen van MDMA kunnen echter ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
  2. Hydratatie en Omgeving: Adequate hydratatie en het vermijden van oververhitting kunnen bijdragen aan het beperken van de gezondheidsrisico’s van MDMA-gebruik. Het gebruik van de stof in een comfortabele omgeving met vrienden en bekenden kan ook de kans op negatieve reacties minimaliseren.
  3. Gebruiksfrequentie: Beperkt en verstandig gebruik van MDMA kan de kans op negatieve effecten verminderen. Het herhaaldelijk gebruiken van de stof binnen korte tijd kan echter het risico op gezondheidsschade vergroten.
  4. Voorzorgsmaatregelen: Het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het testen van de substantie, het controleren van de dosis en het raadplegen van ervaren gebruikers of gezondheidsdeskundigen kan helpen om de risico’s van MDMA-gebruik te minimaliseren.

Strafbaarstelling van XTC

De toenemende zorgen over de volksgezondheid en misbruik leidden tot strengere wetgeving met betrekking tot XTC. In Nederland werd XTC in 1988 opgenomen in de Opiumwet, waardoor het illegaal werd om de drug te produceren, te verkopen en te bezitten. Deze stap werd genomen om de volksgezondheid te beschermen en de negatieve gevolgen van ongecontroleerd XTC-gebruik te verminderen. Bron: Rijksoverheid Nederland

Conclusie

De opkomst van XTC als populaire recreatieve drug en de daaropvolgende gezondheidszorgen leidden tot de strafbaarstelling ervan in veel landen. Hoewel XTC voor sommigen positieve ervaringen biedt, hebben de gezondheidsrisico’s en de noodzaak om de volksgezondheid te beschermen geleid tot strengere wetgeving en regulering. De geschiedenis van XTC weerspiegelt de voortdurende uitdagingen van drugsbeleid en benadrukt het belang van evenwicht tussen individuele keuzevrijheid en openbare gezondheidszorg.

1 XTC, ook bekend als ecstasy, werd oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn door de Duitse farmaceutische firma Merck. In 1912 synthetiseerde de chemicus Anton Köllisch voor het eerst MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine), de werkzame stof in XTC, als onderdeel van een reeks chemische verbindingen die bedoeld waren voor de behandeling van bloedstollingsproblemen. Destijds was het bedrijf echter niet op de hoogte van de psychoactieve effecten van de stof.

Natuurlijke alternatieven

Er zijn verschillende natuurlijke en legale alternatieven die sommige mensen overwegen als substituut voor XTC (ecstasy). Deze alternatieven kunnen variëren in termen van effecten en veiligheid, maar het is belangrijk om te onthouden dat elk type stof potentieel risico’s met zich meebrengt en dat individuele reacties kunnen variëren. Hier zijn enkele alternatieven die soms worden genoemd:

  1. Kava Kava: Kava kava2 is een kruid afkomstig uit de Stille Oceaan en wordt vaak gebruikt voor zijn ontspannende en kalmerende effecten. Het kan helpen om angst te verminderen en stress te verlichten.
  2. Kruidenmixen: Er zijn kruidenmixen op de markt die beweren een vergelijkbaar gevoel van euforie en energie te bieden als XTC. Deze mixen kunnen ingrediënten zoals kruiden, vitamines en aminozuren bevatten. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en de ingrediënten grondig te onderzoeken voordat je ze probeert.
  3. Damiana: Damiana is een kruid dat in sommige culturen wordt gebruikt als afrodisiacum en als milde stemming verbeteraar. Het kan ontspanning en een licht gevoel van euforie bevorderen.
  4. Valeriaanwortel: Valeriaanwortel wordt vaak gebruikt als natuurlijke slaaphulp, maar het kan ook ontspanning bevorderen en angst verminderen. Het heeft echter geen stimulerende eigenschappen zoals XTC.
  5. L-tryptofaan: Dit is een aminozuur dat een voorloper is van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij stemming en emoties. Sommige mensen gebruiken L-tryptofaan als een natuurlijk middel om hun humeur te verbeteren.

2 Kava kava, ook wel bekend als kava, is een kruid dat afkomstig is uit de Stille Oceaan en wordt gewaardeerd vanwege zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen. Het wordt traditioneel gebruikt door inheemse gemeenschappen in de regio, zoals die op de eilanden van de Stille Oceaan, waaronder Fiji, Samoa en Vanuatu, als onderdeel van rituelen en sociale bijeenkomsten.

Wortel van de kavaplant

De wortel van de kavaplant (Piper methysticum) wordt vermalen en gemengd met water om een drankje te maken dat bekend staat als kava. Kava wordt vaak geconsumeerd om angst en stress te verminderen, sociale interacties te vergemakkelijken en een gevoel van ontspanning te bevorderen zonder de mentale helderheid aan te tasten. Het wordt soms ook gebruikt als slaapmiddel.

GABA in kava

De werkzame bestanddelen in kava worden kavalactonen genoemd en hebben een effect op het centrale zenuwstelsel. Ze kunnen helpen de activiteit van neurotransmitters te beïnvloeden, waaronder GABA, wat kan leiden tot ontspanning en een rustiger gevoel.

Hoewel kava traditioneel als veilig wordt beschouwd wanneer het met mate en op de juiste manier wordt geconsumeerd, zijn er zorgen geweest over mogelijke leverschade bij overmatig en langdurig gebruik. Ook hier geldt de regel ‘overdaad schaadt’.