Telegram Ons Telegram icon
WhatsApp Ons Whatsapp icon
  • Home
  • Bitcoin geaccepteerd bij Wapwinkel

Betalen met bitcoin

Bitcoin is de eenvoudigste manier om een betaling te verrichten tegen zeer lage kosten.

Gemakkelijke mobiele betalingen

Met Bitcoin op mobiele telefoons kan je betalen via het eenvoudige "scan-and-pay". Je hoeft geen kaart in te steken of een PIN-code in te voeren. Om een betaling te ontvangen, hoef je alleen een QR-code te tonen in een Bitcoin-app op je mobiel en die te laten scannen door degene die geld aan je wil geven. Of je hoeft je telefoons alleen maar tegen elkaar te houden, als je telefoons met NFC-radiotechnologie hebt.

Een veilig gevoel en controle over jouw geld

De cryptografie die Bitcoin-transacties beveiligt is net zo sterk als die die het leger gebruikt. Niemand kan namens jou betalingen verrichten of je geld incasseren. Als je de noodzakelijke stappen onderneemt om jouw portemonnee te beschermen, biedt Bitcoin je het beheer van je geld en bescherming tegen allerlei soorten fraude.

Werkt altijd en overal

Net als met e-mail hoeft niet iedereen hetzelfde programma of dezelfde provider te gebruiken. Ze kunnen gewoon de systemen gebruiken die ze het makkelijkst vinden. Alles werkt met elkaar samen, want het is allemaal gebaseerd op dezelfde open technologie. En het Bitcoin-netwerk slaapt nooit, zelfs niet op zon- en feestdagen!

Snelle internationale betalingen

Bitcoins kunnen worden overgemaakt van Afrika naar Canada in tien minuten. Er zit geen bank tussen, dus er zijn geen vertragingen, geen hoge kosten en geen geblokkeerde transacties. Er is geen verschil tussen een betaling aan jouw buurman of aan jouw familie aan de andere kant van de wereld.

Bijna gratis

Met Bitcoin kan je betalingen tegen zeer lage kosten verzenden en ontvangen. Met uitzondering van speciale gevallen als microbetalingen, worden er geen kosten in rekening gebracht. Het wordt echter aanbevolen om hogere, vrijwillige kosten te betalen om snellere bevestiging van jouw transactie te krijgen en om de mensen achter het Bitcoin-netwerk te belonen.

Bescherm je identiteit

Met Bitcoin bestaat er geen creditcardnummer dat iemand kan verzamelen om zich als jou voor te doen. Het is zelfs mogelijk om een betaling te verrichten zonder je identiteit te onthullen, net als met echt geld. Je dient er echter op te letten dat er wel iets moet worden gedaan om jouw privacy te beschermen.

Hoe werkt Bitcoin?

Dit is een vraag die vaak tot verwarring leidt. Hier volgt een snelle uitleg!

De basis voor nieuwe gebruikers

Als nieuwe gebruiker hoef je alleen maar een portemonnee te kiezen om op je computer of mobiele telefoon te installeren. Heb je eenmaal een portemonnee geïnstalleerd, dan maakt die jouw eerste Bitcoin-adres voor u aan. Jouw portemonnee kan er later meer aanmaken, zodra je ze nodig hebt. Je kunt één van jouw Bitcoin-adressen aan je contacten geven, zodat die je kunnen betalen. Andersom kan je je contacten betalen als zij aan jou hun adressen geven. Dit lijkt eigenlijk heel erg op hoe e-mail werkt. Het enige wat je nu dus nog te doen staat, is een paar bitcoins verkrijgen en ze veilig bewaren. Je hoeft echt niet alle technische details te begrijpen om aan de slag te kunnen gaan met Bitcoin.

Saldo's - blok keten

De blokketen is een openbare gedeelde transactiegeschiedenis waar het hele Bitcoin-netwerk op is gebouwd. Alle bevestigde transacties zijn zonder uitzondering in de blokketen opgenomen. Zo kan worden gecontroleerd dat de bitcoins in een nieuwe transactie ook echt worden uitgegeven door de eigenaar. De integriteit en de chronologische volgorde van de blokketen worden intact gehouden door middel van cryptografie.

Transacties - geheime sleutels

Een transactie is een overdracht van waarde tussen twee Bitcoin-adressen die wordt opgenomen in de blokketen. Bitcoin-portemonnees hebben een geheim stukje data, een geheime sleutel voor elk Bitcoin-adres. Geheime sleutels worden gebruikt om transacties te ondertekenen en zo wiskundig te verzekeren dat de betreffende transactie van de eigenaar van het bijbehorende adres komt. De digitale handtekening zorgt er ook voor dat de transactie door niemand kan worden gewijzigd nadat deze is uitgevoerd. Een transactie wordt door de maker ervan uitgezonden aan het netwerk en elke gebruiker die deze ontvangt, zendt deze zonodig door zodat de transactie zich over het hele netwerk verspreidt. In de volgende minuten bevestigt het netwerk de transactie middels een proces dat mining heet.

Verwerking - mining

Bitcoin-mining is een gedistribueerd consensus-systeem dat wordt gebruikt om nieuwe transacties te bevestigen door ze op te nemen in de blokketen. Het garandeert dat transacties in chronologische volgorde in de blokketen worden opgenomen, beschermt de neutraliteit van het netwerk en zorgt ervoor dat verschillende computers hetzelfde idee hebben over de toestand van het systeem. Om bevestigd te kunnen worden, moeten transacties worden verpakt in een blok met heel precieze cryptografische voorwaarden, dat dan wordt gecontroleerd door het netwerk. Die voorwaarden voorkomen dat een eerder blok kan worden veranderd, omdat zo'n verandering alle latere blokken ook ongeldig zou maken. Mining werkt ook als een soort loterij waar u meer kans maakt als uw computer meer werk verzet, waardoor het veel te moeilijk wordt voor een individu om blokken aan de blokketen toe te voegen die er niet horen. Zo kan niemand bepalen welk blok als volgende wordt toegevoegd of de blokketen veranderen om zijn eigen uitgaven ongedaan te maken.

Nog meer informatie

Dit is maar een korte, bondige samenvatting van het systeem. Wil je precies helemaal weten hoe het werkt, lees dan de originele paper, waar het ontwerp van het systeem in wordt beschreven, of kijk rond in de Bitcoin wiki.

Wat je moet weten over Bitcoin

Als je op het punt staat Bitcoin te verkennen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Via Bitcoin kan je op een andere manier geld inwisselen dan gebruikelijk is bij banken. Daarom moet je zeker even de tijd nemen om bekend te raken met Bitcoin alvorens je serieuze transacties doet. Bitcoin moet hetzelfde worden behandeld als jouw normale portemonnee, en soms zelfs nog beter dan dat!

Jouw portemonnee beveiligen

Net als in het gewone leven moet je goed op je portemonnee letten. Bitcoin maakt het eenvoudiger dan ooit om geld wereldwijd te versturen. Daarnaast hou je altijd controle over jouw geld. Aan zulke grote mogelijkheden kleven echter grote veiligheidszorgen. Tegelijkertijd kan Bitcoin heel erg veilig zijn als het correct wordt gebruikt. Onthoud dat je altijd verantwoordelijk bent voor het aanwenden van goede gewoonten om de veiligheid van jouw geld te waarborgen. Lees meer over het beveiligen van jouw portemonnee.

De prijs van Bitcoin is redelijk instabiel

De prijs van bitcoins kan plotseling stijgen of dalen, omdat de economie zo jong is, Bitcoin zo vernieuwend is en de markten soms niet liquide genoeg zijn. Daarom is het niet raadzaam om al je (spaar)geld in bitcoins om te zetten. Bitcoin moet worden beschouwd als een zeer riskante investering en je moet nooit geld in Bitcoin investeren dat je niet kunt missen. Als je geld ontvangt in Bitcoin, kan je die bij verschillende diensten op internet onmiddellijk in jouw eigen valuta laten omzetten.

Bitcoin-betalingen zijn onomkeerbaar

Een transactie via Bitcoin kan niet ongedaan worden gemaakt. Het kan alleen worden terugbetaald door de ontvanger. Daarom moet je alleen betalingen doen aan mensen en organisaties die je bekend zijn en die je vertrouwt. Maar geen zorg, Bitcoin kan typefouten herkennen en laat je over het algemeen geen geld overmaken naar een ongeldig adres.

Bitcoin is niet anoniem

Het kost enige moeite om jouw identiteit geheim te houden met Bitcoin. Alle Bitcoin-transacties worden permanent openbaar opgeslagen in het netwerk, dus iedereen kan op elk moment het saldo van elk Bitcoin-adres inzien. Echter, de identiteit van de eigenaar kan niet worden vastgesteld aan de hand van zijn Bitcoin-adres zolang de eigenaar geen persoonlijke informatie heeft vrijgegeven bij een transactie. Daarom wordt Bitcoin-gebruikers aangeraden om veel verschillende Bitcoin-adressen te gebruiken. Sterker nog: het is het beste om een nieuw adres aan te maken voor elke keer dat je geld ontvangt. Dit is vooral belangrijk voor openbaar gebruik, zoals op websites. Het kan ook een goed idee zijn om het IP-adres van uw computer te verbergen, bijvoorbeeld via Tor, zodat het niet kan worden gevolgd.

Directe transacties zijn minder veilig

Een Bitcoin-transactie komt binnen een paar seconden aan bij de ontvanger en wordt over het algemeen bevestigd binnen tien minuten. Tot die tijd kan de betaling als authentiek maar omkeerbaar worden beschouwd. Oneerlijke gebruikers kunnen hierdoor proberen vals te spelen. Wil je echt een directe transactie, dan wordt je aangeraden een kleine commissie bij te voegen en een systeem te gebruiken dat onveilige transacties kan detecteren om de beveiliging te verhogen. Voor grotere bedragen van meer dan $1000 is het logischer om op 6 of meer bevestigingen te wachten. Elke bevestiging verkleint het risico op een teruggedraaide transactie exponentieel.

Bitcoin is nog experimenteel

Bitcoin is een experimentele nieuwe valuta die actief wordt ontwikkeld. Hoewel het steeds minder experimenteel wordt naarmate het meer wordt gebruikt, moet je toch in gedachten houden dat Bitcoin een nieuwe uitvinding is. De ideeën die eraan ten grondslag liggen, zijn nog niet eerder geprobeerd in een dergelijk systeem. Hoe het experiment zal aflopen, kan dan ook niemand voorspellen.

 

Verzendpartner:

Betaalopties: