Telegram Ons Telegram icon
WhatsApp Ons Whatsapp icon

Headshop

Kalibratie gewicht 1 gram

Kalibratie gewicht 1 gram. Zeer nauwkeurig kalibratie gewicht van exact 1 gram
€ 3,50
Op voorraad
  • PostNL Pakketpunt en avondbezorging
  • Snelle, discrete levering
  • Goedkoper dan de rest

Product details

Omschrijving

Kalibratie gewicht 1 gram

Zeer nauwkeurig kalibratie gewicht van exact 1 gram, geschikt voor het ijken van een weegschaal.

Verschillende gewichten

De kalibratie gewichten zijn bij Wapwinkel verkrijgbaar in:

Wat is een kalibratiegewicht?

Een kalibratiegewicht is een gewicht waarvan je met grote zekerheid kunt zeggen dat het weegt wat erop vermeld staat. Wanneer de kalibratiemethode van je weegschaal erom vraagt een gewicht te plaatsen van een bepaald soort gewicht dan is het belangrijk voor de rest van je wegingen dat het kalibratiegewicht exact is.

Waarom is kalibreren belangrijk?

Kalibreren is zeer belangrijk. Als je dit niet of niet goed doet, dan geeft je weegschaal waarschijnlijk het verkeerde gewicht aan. Kalibreer daarom tenminste één keer per maand je weegschaal, ook als deze daar niet zelf om vraagt.

Hoeveel gewichten gebruik ik?

Wanneer je een weegschaal gaat kalibreren dan doe je dat om de nauwkeurigheid van je wegingen te garanderen. Ieder gewicht heeft, hoe klein ook, een lichte afwijking van de standaard kilo*. Als je meerdere gewichten gebruikt voor het kalibreren van je weegschaal, dan heb je meer foutmarge. 
Probeer dus bij de kalibratie zo min mogelijk gewichten op de schaal te plaatsen tijdens de kalibratieprocedure.

* In een kluis vlakbij Parijs ligt de kilo – een metalen cilinder die de basis is voor alle massa-metingen. Maar volgens zijn hoofdbewaarder is de “Grand K” ondertussen lichter dan al zijn “exacte kopieën”

Over de kilo

Het SI-systeem definieerde de kilogram tot november 2018 als gelijk aan de massa van een internationaal prototype ("IPK", International Prototype of the Kilogram, of "le Grand K"), dat van een legering van platina en iridium is gemaakt en bewaard wordt op het Bureau international des poids et mesures (BIPM) (het internationale bureau van gewichten en maten) in het Franse Sèvres.

Internationaal prototype

Het internationale prototype van de kilogram werd in gebruik genomen in 1889. Het is een cilinder van 90 massa% platina en 10 massa% iridium, met een hoogte en diameter van 39,0 mm. De kilogram was daarmee sinds 1960 de enige SI-eenheid die nog gerelateerd was aan een door mensen gemaakt voorwerp in plaats van aan een natuurkundige eigenschap.
Officiële kopieën van de standaardkilogram waren als nationale prototypen beschikbaar.
België heeft twee kopieën: nummers 28 en 37. Zij worden bewaard bij de dienst Nationale Standaarden van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.
De standaard van Nederland, kopie nummer 53, bevindt zich bij VSL (Van Swinden Laboratorium) in Delft. Een eerdere massastandaard van Nederland is te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Geen constante massa

De massa van de standaardcilinder bleek echter niet constant in de tijd. Dit werd geconstateerd door de massa van de referentiecilinder te vergelijken met de massa van kopieën van die cilinder.

Omdat er geen hogere standaard beschikbaar was, was het niet te bepalen of de massa van een cilinder was toegenomen of die van een andere afgenomen, maar sindsdien is wel hard gewerkt aan het realiseren van een nieuwe kilogram, één die niet afhankelijk is van een fysiek voorwerp.
Hierbij werd onder andere gekeken naar het tellen van het aantal siliciumatomen in een bol van monokristallijn silicium en naar het afleiden van de kilogram van natuurkundige constanten. Tot 2018 waren er echter nog te grote verschillen tussen de verschillende methoden, zodat de internationale kilogram in Parijs nog steeds de eenheid van massa vertegenwoordigde.

Trefwoorden:

blokgewichten, ijkgewichten, testgewichten, controlegewichten, cilindergewichten, kubische gewichten, geijkte gewichten, gecertificeerde gewichten, gewichten met certificaat.

Meer informatie

Meer informatie
SKU 6-516077
levertijd 1 - 3 werkdagen
Inhoud verpakking zie omschrijving

Reviews

Schrijf de eerste review over dit product

Artikelen die hierop lijken

Verzendpartner:

Betaalopties: