Telegram Ons Telegram icon
WhatsApp Ons Whatsapp icon
  • Home
  • Mannitol achtergrond informatie

Mannitol

Inleiding

Mannitol is een suikeralcohol die op natuurlijke wijze voorkomt in een verscheidenheid aan planten, zoals zeewieren, olijven en champignons. Het wordt vaak gebruikt als zoetstof, smaakversterker en als farmaceutisch hulpmiddel in de voedings- en geneesmiddelenindustrie. In dit artikel zullen we de productiemethoden van mannitol verkennen, de verschillende toepassingen en de positieve effecten die het heeft op de menselijke gezondheid.

Productie van mannitol

Er zijn verschillende methoden voor de productie van mannitol, waaronder fermentatie, chemische synthese en hydrogenering van suikers. In dit artikel bespreken we de twee meest gangbare methoden: fermentatie en chemische synthese.

Fermentatie

Bij de productie van mannitol door fermentatie wordt gebruik gemaakt van micro-organismen zoals gist of bacteriën. Deze micro-organismen zetten glucose of andere suikers om in mannitol door middel van biologische processen. Er zijn enkele specifieke bacteriën en gisten geïdentificeerd die efficiënt mannitol kunnen produceren, zoals Lactobacillus brevis, Leuconostoc mesenteroides en Candida magnoliae.

Het fermentatieproces omvat de volgende stappen:

  1. Voorbereiding van het substraat: De suikerbron, zoals glucose of fructose, wordt opgelost in water en eventuele onzuiverheden worden verwijderd.
  2. Sterilisatie: Het substraat wordt gesteriliseerd om ongewenste micro-organismen te verwijderen.
  3. Inoculatie: De geselecteerde micro-organismen worden toegevoegd aan het substraat.
  4. Fermentatie: De micro-organismen zetten de suikers om in mannitol.
  5. Scheiding en zuivering: Het mannitol wordt gescheiden van de micro-organismen en andere bijproducten door filtratie of centrifugatie. Daarna wordt het verder gezuiverd door middel van kristallisatie, ionenuitwisseling en/of chromatografie.

Chemische synthese

Bij chemische synthese wordt mannitol geproduceerd door de hydrogenering van suikers, zoals fructose of glucose, met behulp van een katalysator zoals nikkel of ruthenium. Dit proces omvat de volgende stappen:

  1. Voorbereiding van het substraat: De suiker wordt opgelost in water en gemengd met de katalysator.

  2. Hydrogenering: Het mengsel wordt blootgesteld aan waterstofgas onder hoge druk en temperatuur. De suikers worden gereduceerd tot mannitol.

  3. Scheiding en zuivering: Het mannitol wordt gescheiden van de katalysator en andere bijproducten door filtratie, neerslag of centrifugatie. Daarna wordt het verder gezuiverd door middel van kristallisatie, ionenuitwisseling en/of chromatografie.

Toepassingen van mannitol

Mannitol wordt op grote schaal gebruikt in verschillende industrieën vanwege de veelzijdigheid en gunstige eigenschappen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:

Voedingsindustrie

Mannitol wordt vaak gebruikt als zoetstof, smaakversterker en antiklontermiddel in voedingsmiddelen. Vanwege het lage caloriegehalte en de lage glycemische index is het een populaire keuze voor suikervervangers in dieetproducten en voedingsmiddelen voor diabetici. Het wordt ook gebruikt in kauwgom, snoep, bakkerijproducten, ijs en andere voedingsmiddelen.

Farmaceutische industrie

In de farmaceutische industrie wordt mannitol gebruikt als vulstof, bindmiddel, dispergeermiddel en bevochtigingsmiddel in tabletten, capsules en poeders. Het helpt ook bij het stabiliseren van eiwitten en andere actieve farmaceutische ingrediënten tijdens de productie en opslag van geneesmiddelen. Bovendien wordt mannitol gebruikt als osmotisch diureticum en voor de behandeling van verhoogde intracraniale druk en glaucoom.

Cosmetische industrie

Mannitol wordt ook toegepast in de cosmetische industrie vanwege de vochtinbrengende, huidverzachtende en stabiliserende eigenschappen. Het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten, zoals crèmes, lotions en maskers, en in haarverzorgingsproducten, zoals shampoos en conditioners.

Positieve effecten van mannitol op de menselijke gezondheid

Mannitol heeft een aantal positieve effecten op de menselijke gezondheid. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke voordelen:

Lage calorieën en glycemische index

Mannitol bevat minder calorieën dan gewone suiker (1,6 kcal/g voor mannitol vergeleken met 4 kcal/g voor suiker) en heeft een lage glycemische index, waardoor het een uitstekende zoetstof is voor diabetici en mensen die hun calorie-inname willen beperken.

Antioxidante werking

Mannitol heeft antioxidante eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Dit kan bijdragen aan de preventie van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Behandeling van neurologische aandoeningen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat mannitol mogelijk gunstige effecten heeft bij de behandeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Het is gebleken dat mannitol de vorming van schadelijke eiwitklonten in de hersenen kan helpen voorkomen en verminderen, wat kan bijdragen aan de bescherming van zenuwcellen.

Osmotisch diureticum

Mannitol wordt gebruikt als osmotisch diureticum, wat betekent dat het helpt om overtollig water en elektrolyten uit het lichaam te verwijderen door de urineproductie te verhogen.

Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals acuut nierfalen, verhoogde intracraniale druk en glaucoom. Door de toename van urineproductie helpt mannitol bij het verlagen van de druk in de ogen en de hersenen, wat kan leiden tot een verbetering van de symptomen die gepaard gaan met deze aandoeningen.

Behoud van darmgezondheid

Mannitol wordt als prebioticum beschouwd, wat betekent dat het de groei van gunstige bacteriën in de darmen kan stimuleren. Een gezonde darmflora is essentieel voor de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. Het bevorderen van een gezonde darmflora kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten, zoals inflammatoire darmziekten en metabool syndroom.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Hoewel mannitol over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen waarmee je rekening moet houden:

Gastro-intestinale klachten

Overmatige consumptie van mannitol kan leiden tot gastro-intestinale klachten zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn. Dit komt doordat mannitol langzamer wordt geabsorbeerd door het spijsverteringsstelsel en in hogere concentraties osmotische diarree kan veroorzaken. Het is belangrijk om de inname van mannitol te beperken om deze bijwerkingen te minimaliseren.

Contra-indicaties

Mannitol mag niet worden gebruikt door mensen met ernstige nierziekte, ernstige uitdroging, congestief hartfalen of een actieve hersenbloeding. Het is belangrijk om je eigen huisarts te raadplegen voordat je mannitol gebruikt als je een van deze aandoeningen hebt.

Conclusie

Mannitol is een veelzijdige suikeralcohol die op verschillende manieren wordt geproduceerd, zoals fermentatie en chemische synthese. Het wordt op grote schaal toegepast in de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie vanwege de gunstige eigenschappen. Mannitol heeft verschillende positieve effecten op de menselijke gezondheid, zoals het dienen als een caloriearme zoetstof, het bevorderen van de darmgezondheid en het bieden van antioxidante voordelen. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van mannitol.

Alternatieve suikervervangers

In het licht van het groeiende bewustzijn over de gezondheid en de behoefte aan alternatieve suikervervangers, biedt mannitol een aantrekkelijke keuze voor zowel consumenten als producenten. De veelzijdigheid en gunstige gezondheidseffecten van mannitol zullen naar verwachting de vraag naar deze stof in verschillende industrieën blijven stimuleren. Onderzoek naar de productie en toepassingen van mannitol blijft essentieel om de efficiëntie en effectiviteit van dit waardevolle molecuul te verbeteren, en om nieuwe en innovatieve manieren te ontdekken om de menselijke gezondheid en welzijn te bevorderen. 

Experts 

Wanneer je van plan bent om op grotere schaal mannitol in te gaan zetten, zorg er dan niet alleen voor dat er gedegen onderzoek is gedaan, maar vraag ook altijd om de COA (certificate of analyse) welke wij ter beschikking stellen voor klanten die tenminste 20 kilogram mannitol bestellen.

 

Verzendpartner:

Betaalopties: