Telegram Ons Telegram icon
WhatsApp Ons Whatsapp icon

L-tryptofaan informatie

Tryptofaan komt onder andere voor in kikkererwten, melk, bananen en chocolade. Het menselijk lichaam maakt niacine (vitamine B3) aan uit tryptofaan. Een groot tekort aan vitamine B3 kan resulteren in een tekort aan Tryptofaan, echter komt dit niet veel voor aangezien vitamine B3 en vooral tryptofaan voldoende in voeding voorkomen.

L-Tryptofaan (de variant welke in de natuur voorkomt) is ook als aanvulling verkrijgbaar bij sommige drogisterijen, apotheken en zelfs smartshops. Het kan slaapbevorderend, angstdempend en als antidepressivum werken. Ook heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling van de spieren, bij bijvoorbeeld bodybuilders. L-Tryptofaan werkt nauw samen met vitamine B6 oftewel pyridoxine. In de meeste tryptofaansupplementen is vitamine B6 toegevoegd.

Bijwerkingen L-Tryptofaan

Het kan ook neveneffecten hebben (bijwerkingen). Wazig zien, duizeligheid, vermoeidheid en een licht psychisch onwelzijn (men voelt zich heel vreemd/wazig) kunnen voorkomen. In een aantal landen is L-Tryptofaan verboden of verboden geweest aangezien het in verband werd gebracht met een aantal ziektegevallen en sterfgevallen.

Sommige medicatie, vooral anti-depressiva en MAO-remmers, mogen niet tegelijk met L-Tryptofaan genomen worden.

Een glas warme melk voor het slapen gaan is een oeroude remedie tegen slapeloosheid. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat het de tryptofaan in de melk is die voor dit effect zorgt.

Productie serotonine

Tryptofaan speelt een rol bij de productie van de neurotransmitter serotonine. Deze stof speelt een rol in ons lichaam en heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Omdat 5HTP een stof is die onder de wet op geneesmiddelenvoorziening valt en officieel alleen op recept verkrijgbaar is, is de voorloper L-Tryptofaan of L-Tryptophan enorm populair geworden.

Het essentiële aminozuur tryptofaan wordt samen met andere vitaminen en mineralen door de hersenen gebruikt om serotonine (5-hydroxytryptamine) aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter wat de slaap reguleert en stimuleert. Wanneer de voorraad tryptofaan voldoende is kan het lichaam van tryptofaan nicotinezuur (vitamine B3) maken. Van vitamine B3 wordt weer NAD+ gemaakt wat belangrijk is in de energie huishouding. En als je energie huishouding in orde is, resulteert dat logischerwijs in een prettig en gezond gevoel en kan je makkelijker ontspannen en slapen.

Poeder of capsules

L-tryptofaan is bij Wapwinkel verkrijgbaar in de reeks producten die worden geleverd als het huismerk van Wapwinkel als capsules.
Tryptofaan gebruik
Tryptofaan kan niet samen met een antidepressivum gebruikt worden. Gebruik je een van de volgende medicijnen, begin dan niet met tryptofaan, maar overleg eerst met je arts: Cipramil, Citalopram, Fevarin, Fluoxetine, Fluvoxamine, Prozac, Reductil, Sertraline, Sibutramine, Zoloft.

Aanbevolen dosering

Bij gebruik na het stappen:

Na het stappen wordt aanbevolen om gedurende drie dagen 3 capsules om exact dezelfde tijd in te nemen met voldoende vloeistof; niet met melk innemen en niet samen met de maaltijd. Na XTC (MADMA) gebruik dient er tenminste 12 uur gewacht te worden met het innemen van L-Tryptofaan.

Bij gebruik tegen een jetlag:

Op de dag van vertrek en tot drie dagen na aankomst gebruik je iedere dag om 21.00 uur plaatselijke tijd 3 capsules die je inneemt met voldoende vloeistof, bij voorkeur met een vruchtensap en zeker niet met een zuivelproduct. Niet innemen samen met een maaltijd.

Overig gebruik:

Per keer 1-4 capsules op een lege maag innemen met bij voorkeur een vruchtensap (geen zuivelproducten) een half uur voor het ontbijt of de lunch, of een half uurtje voor het slapen, tenzij een deskundige je anders voorschrijft.

Waarschuwing

L-Tryptofaan gebruik wordt afgeraden voor mensen die MAO remmers gebruiken. Deze medicijnen beperken de enzymatische afbraak van serotonine en L-tryptofaan zal zodoende het gehalte serotonine in de hersenen mogelijk te hoog doen stijgen. Raadpleeg een arts als je ondanks het gebruik van MAO remmers toch overweegt om L-Tryptofaan te gebuiken; bijvoorbeeld bij de bestrijding van een jetlag.

L-Tryptofaan is een voedingssupplement en mag nooit als een medicijn worden gezien. Een goede gebalanceerde voeding is altijd de belangrijkste basis voor een gezond en vitaal lichaam.

Samengevat kan L-Tryptofaan worden gebruikt bij:

  • een versneld herstel na drugsgebruik zoals bijvoorbeeld mdma
  • de bestrijding van een jetlag
  • rusteloosheid
  • slaapproblemen


Deze L-Tryptofaan, tryptofaan, tryptophan, L-tryptophan, LTR informatie wordt je aangeboden door Wapwinkel.nl
Copyright Wapwinkel © 2023, alle rechten voorbehouden.

Verzendpartner:

Betaalopties: