×

Reken af met Bitcoin zonder bijkomende kosten

Adult Only

Labshop

Natriumhydroxide (NaOH), extra fijn 1Kg

Natriumhydroxide (NaOH). >99% zuiver en extra fijn, met food verklaring.*

Labshop kwaliteit

Als je je (laboratorium) spulletjes echt superschoon en vrij van bacteriën wilt houden, dan gebruik je natuurlijk deze extra fijne Caustic Soda, Natriumhydroxide.

Speciale prijs € 8,75 Normale prijs € 10,95
Op voorraad
 • PostNL Pakketpunt en avondbezorging
 • Snelle, discrete levering
 • Goedkoper dan de rest

Product Details

Omschrijving

Natriumhydroxide (NaOH). fine prills. >99% zuiver en extra fijn, met food verklaring.*

De scheikundige verbinding NaOH staat voor de algemene benaming natriumhydroxide . De oplossing van natriumhydroxide in water heet natronloog. Dit is niet alleen de meest courante benaming , maar ook de verschijningsvorm waarin het product het meest gebruikt wordt. De vaste stof (korrels, schilfers, vlokken, parels) die je verkrijgt door het indampen van de loog wordt bijtende of caustic soda of bijtende soda genoemd.
De Egyptenaren verstonden de kunst om uit soda (natriumcarbonaat) en kalk natronloog te bereiden en aldus zeep te vervaardigen. Hun methode werd later ook in Europa toegepast zonder dat onze voorouders de eigenlijke aard van de chemische reacties kenden;
in de 18de eeuw slaagde de Schotse chemicus Black erin de bereidingswijze te verklaren;
sinds 1880 wordt natronloog op grote schaal geproduceerd door middel van elektrolytische ontleding van pekel;
de industriële productie van één ton chloor gaat gepaard met de productie van 1,1 ton natriumhydroxide (gerekend als 100 % NaOH);
in 2008 werd in Europa alleen al meer dan 11 miljoen ton natriumhydroxide (gerekend als 100 % NaOH) geproduceerd voor uiteenlopende toepassingen.


Natriumhydroxide (caustische soda of bijtende soda), formule NaOH, is een witte, hygroscopische stof met een smeltpunt van 319 °C en een dichtheid van 2,13 g/cm3. De stof lost onder grote warmteontwikkeling in water op tot natronloog. Het is een sterke base en verdringt zwakkere basen uit hun zouten.

Natriumhydroxide reageert met kooldioxide uit de lucht tot natriumcarbonaat en moet daarom in een afgesloten verpakking worden bewaard.

Extra fijne natriumhydroxide

Extra fijne korrels die nog makkelijker oplossen in vloeistoffen. Deze fine prills zijn tussen de 0.3 en 1.18 mm groot.

Géén gootsteenontstopper

In tegenstelling tot NaOH die wordt verkocht als gootsteenontstopper, is de kwaliteit veel zuiverder dan NaOH van het Kruidvat of van de Gamma. Wanneer de toepassing van de natriumhydroxide het ontstoppen is, dan worden er zeer kleine deeltjes aluminium toegevoegd aan de NaOH. Deze zullen door de hogere temperatuur die ontstaat als het product in aanraking komt met water, opgloeien en op die manier bijdragen aan het ontstoppen.

Technische kwaliteit

Dit is een zogenaamde technische kwaliteit. Wanneer voor een product een food verklaring wordt afgegeven, betekent dat dat het product volgens de Europese richtlijnen in aanraking mag komen met voedsel of met apparatuur waarmee of waarin voedsel wordt bereid.

NATRIUMHYDROXIDE MET FOODVERKLARING

Dit product kent een zogenaamde "food verklaring", waardoor het in aanraking mag komen met voedsel, of met apparatuur waarmee voedsel bereid wordt. Zeer zuiver dus!

EIGENSCHAPPEN VAN NAOH

Het product heeft drie verschijningsvormen: natriumhydroxide, natronloog en caustic soda; 
natriumhydroxide is een sterke base en zeer goed oplosbaar in water. Het is een kristallijne, vaste stof met een draderige structuur die ongeveer twee keer zo zwaar is als water. De kleur van NaOH is matwit, gedeeltelijk doorzichtig; 

Extra fijn

Deze extra fijne korrels, fine prills genoemd, zorgen ervoor dat deze NaOH extra snel oplost in vloeistoffen. De fijne korrels kunnen bovendien makkelijker in hoekjes en gaatje komen van te reinigen apparatuur of gereedschappen.

Fine prills

Reiniging

Als je je (laboratorium) spulletjes echt superschoon en vrij van bacteriën wilt houden, dan gebruik je deze extra fijna Caustic Soda, Natriumhydroxide.

Zeep maken

Je kunt deze NaOH ook gebruiken voor het maken van je eigen zeep: Je kan geen zeep maken zonder het gebruik van Natriumhydroxide. Natriumhydroxide is niet per definitie gootsteenontstopper, het wordt er alleen van gemaakt, en niet andersom! Zelfs je eigen vertrouwde stuk zeep wat je in de winkel koopt heeft als basis ingrediënt natriumhydroxide. Natriumhydroxide is een op zich bijtende en gevaarlijk stof. 

Voedsel toepassingen

Helaas is Natriumhydroxide nog het meest bekend onder de naam Gootsteenontstopper. Maar dit wil eigenlijk alleen maar zeggen: Van Natriumhydroxide wordt gootsteenontstopper gemaakt, en niet andersom! Je kunt natriumhydroxide op zeepgebied vergelijken met de gist die een bakker in zijn brood stopt. 
Gist alleen kun je niet eten. Sterker nog, je kunt er behoorlijk ziek van worden. Toch is de gist nodig om het brood te laten rijzen. 
Maar het eindprodukt brood bevat geen spoortje gist meer. Zo is het ook met zeep en natriumhydroxide. 
De natriumhydroxide is nodig om je oliën en vetten te laten 'verzepen'. Het eindprodukt Zeep bevat dan -net zoals brood geen gist meer bevat- geen spoortje natriumhydroxide meer,mits je natuurlijk uitertst precies bent met het afwegen van je ingrediënten en recepten.

Waar wordt natriumhydroxide voor gebruikt?

Toepassing. Natriumhydroxide is een chemische stof die gebruikt wordt in veel producten. Je vindt het bijvoorbeeld in persoonlijke verzorgingsproducten als handzeep, shampoo en zonnebrand, in het kinderverzorgingsproduct billendoekjes en in verfproducten als latexverf.

Wat is de pH van natriumhydroxide?

Voorbeeld: 0,1 mol/L NaOH(aq) [OH-] = 0,1 mol/L pOH = -log 0,1 = 1 pH = 13.

Technische details

Aggregatietoestand vast
Kleur wit
Dichtheid 2,1 g/cm³
Smeltpunt 318 °C
Kookpunt 1390 °C
Oplosbaarheid in water 1090 g/L
Goed oplosbaar in water, methanol
Matig oplosbaar in ethanol

HYGROSCOPISCH

Over stoffen die uit de lucht waterdamp aantrekken en daardoor gaan klonteren of zelfs geheel vervloeien zegt men dat ze hygroscopisch of wateraantrekkend zijn. Vele voedingsmiddelen en zoetwaren zijn hygroscopisch. Natriumhydroxide is zeer sterk hygroscopisch en lost spontaan op in het aangetrokken water. Het is dus belangrijk om het product goed afgesloten te bewaren. De verpakking is dan ook hersluitbaar.

TOEPASSINGEN

Natriumhydroxide wordt veelvuldig toegepast in de industrie omdat het breed inzetbaar is. Het wordt - zoals al eerder genoemd - gebruikt bij de productie van zeep, maar ook bij de productie van kleurstoffen, kunstzijde en cellulose uit hout en stro. Het wordt gebruikt bij de bewerking van katoen en de reiniging van vet, aardolie en petroleum. Natriumhydroxide wordt ook aangewend bij de synthese van andere verbindingen, zoals natriumhypochloriet, natriumfosfaat, natriumsulfide en natriumaluminaat. Het maakt in verdunde oplossing deel uit van gootsteenontstopper,

Technische specificaties

Sodium Hydroxide NaOH Min. 99,0 %
Sodium Carbonate - Na2CO3
Max. 0,6 %
Sodium Chloride - NaCl
Max. 0.02 %
Sulphate - SO4
Max. 0.01 %
Iron - Fe
Max. 10 Ppm
Nickel Ni
Max. 3 Ppm
Fe203
Max. 0.01 %

Product analyse certificaat beschikbaar op verzoek vanaf > 25 Kg

NATRIUMHYROXIDE IN BELGIË KOPEN

Natriumhydroxide wordt ook naar België verstuurd. Volg de gewone bestelprocedure als je NaOH in België geleverd wilt krijgen. En net zoals in Nederland het geval is zal de levering uit voorraad zijn en dus heb je je bestelling natriumhydroxide ook in België de volgende werkdag al in huis.

Inleiding extra informatie

Natriumhydroxide, ook wel caustisch soda genoemd, is een zeer sterk alkalisch basemiddel. Het is een wit poeder dat voornamelijk wordt geproduceerd door het verdampen van zoutoplossingen. Natriumhydroxide heeft veel verschillende toepassingen, variërend van het maken van zeep en detergenten tot het verwijderen van olie en verf. Het wordt ook gebruikt in de productie van papier, textiel en rubber. In dit artikel zullen we een korte inleiding geven over natriumhydroxide en enkele van zijn toepassingen. We zullen ook bespreken hoe je het kunt verwerken en gebruiken, evenals welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen bij het gebruik ervan.

Waarom is Natriumhydroxide een krachtig zuur-basereactiemiddel

Natriumhydroxide, ook wel bekend als caustisch soda, is een zeer krachtig zuur-basereactiemiddel. Het is een sterke alkali die een hoge pH heeft en wordt vaak gebruikt als een basis om zuren te neutraliseren. Natriumhydroxide is een zeer effectief zuur-basereactiemiddel omdat het in staat is om zuur en base snel en volledig te neutraliseren. Uitgebreide chemische reacties met zuur-base reagentia kunnen worden uitgevoerd met behulp van Natriumhydroxide, waardoor het een veelgebruikt reactiemiddel is in verschillende industrieën. Bovendien is Natriumhydroxide een sterke basis die in staat is om veel verschillende soorten zuren te neutraliseren, waardoor het een geschikt middel is om te gebruiken als een krachtig zuur-basereactiemiddel.

Hoe wordt Natriumhydroxide gebruikt in de industrie?

Natriumhydroxide, ook wel caustisch of soda genoemd, is een zeer krachtig zuur-basereactiemiddel met vele industriële toepassingen. Het wordt gebruikt in een verscheidenheid aan industriële processen, waaronder de productie van papier, textiel, rubber, plastic, verf, leer, detergenten, metalen en metalen oppervlakken. Het is ook een belangrijk ingrediënt in diverse chemische reacties, bijvoorbeeld bij het vervaardigen van chemische stoffen zoals kunstmest, glycerine en bepaalde medicijnen. Ook wordt het gebruikt bij het verwerken van olie, gas en minerale olieproducten. Natriumhydroxide wordt ook veelvuldig gebruikt als een reinigingsmiddel voor het verwijderen van verontreinigingen in water, lucht en industriële processen. Daarnaast wordt het gebruikt als een alkaliserend middel om de pH-waarde van water te verhogen. Het is het meest effectief bij een pH-waarde van 9,0 of hoger.

Wat zijn de veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden bij het hanteren van Natriumhydroxide?

Bij het hanteren van Natriumhydroxide moeten er verschillende veiligheidsmaatregelen genomen worden.

Ten eerste is het belangrijk om de Natriumhydroxide te verwerken in een goed geventileerde ruimte. De stof kan namelijk erg irriterend zijn voor de luchtwegen.

Ten tweede is het belangrijk om de Natriumhydroxide met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te verwerken. Dit betekent dat er handschoenen, een veiligheidsbril, een mondkapje, een beschermend jack en stofmaskers gedragen moeten worden.

Ten derde is het belangrijk om de Natriumhydroxide uit de buurt te houden van open vuur, omdat deze stof kan reageren met vuur en daardoor gevaarlijke dampen kan vormen.

Ten vierde is het belangrijk om de Natriumhydroxide op een veilige plaats op te slaan. De stof moet opgeslagen worden in een goed geventileerde ruimte en bij voorkeur op een plaats die buiten het bereik van kinderen is.

Ten vijfde is het belangrijk om de Natriumhydroxide goed af te voeren. Indien er afvalwater met de stof is gemengd, is het belangrijk dat dit afvalwater juist wordt afgevoerd.

Wat zijn de mogelijke milieuverontreinigingen van Natriumhydroxide

Natriumhydroxide is een sterke basis en kan schadelijke milieuverontreinigingen veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt afgevoerd. Natriumhydroxide wordt vaak gebruikt in industriële processen, waar het kan worden geloosd in water of in de lucht waar het het milieu kan vervuilen.

In water kan natriumhydroxide de waterkwaliteit aantasten door het pH-niveau te verhogen en de zuurgraad van het water te verlagen. Als gevolg hiervan kunnen organisch materiaal en micro-organismen die in het water leven worden gedood. Natriumhydroxide kan ook giftige stoffen zoals zware metalen uit het water oplossen, waardoor de waterkwaliteit verder wordt aangetast.

In de lucht kan natriumhydroxide ook schadelijke milieuverontreinigingen veroorzaken. Natriumhydroxide kan luchtvervuiling veroorzaken door het vrijkomen van gassen zoals stikstofoxide en zwaveldioxide. Deze gassen kunnen het ozonlaag beschadigen, waardoor een grotere hoeveelheid zonlicht de aarde bereikt, wat leidt tot opwarming van de aarde. Natriumhydroxide kan ook neerslag veroorzaken die de luchtkwaliteit verder aantast.

In het algemeen kan natriumhydroxide milieuschade veroorzaken, zowel in water als in de lucht, en moet het met zorg worden afgevoerd om schade te voorkomen.

Wat zijn de effecten van Natriumhydroxide op de mens?

Natriumhydroxide is een chemisch bestanddeel dat in veel producten wordt gebruikt, waaronder cosmetica, verf, papier en voedsel. Het is ook een sterk alkalische stof die corrosief is en veel schade kan veroorzaken als het in contact komt met het menselijk lichaam.

De directe effecten van natriumhydroxide op de mens zijn onder meer hevige pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar het lichaam met de stof in contact is gekomen. Als de stof wordt ingeslikt of verneveld, kan dit leiden tot ernstige verbrandingen in het maag-darmkanaal. Bij inademing van het gas kan dit leiden tot irritatie van de luchtwegen, hoesten en benauwdheid. Er kunnen ook oogirritatie, misselijkheid, braken, diarree en hoofdpijn optreden.

In ernstige gevallen kan natriumhydroxide bij inname leiden tot inwendige bloedingen en verstopping van de luchtpijp. Als de stof in contact komt met de huid of ogen, kan dit resulteren in permanente schade, waaronder huidverbranding of blindheid. Daarom is het belangrijk om goede veiligheidsmaatregelen te nemen als natriumhydroxide wordt gebruikt.

Wat zijn de toepassingen van Natriumhydroxide in de voedselindustrie?

In de voedselindustrie wordt natriumhydroxide gebruikt als een ingrediënt bij het maken van voedingsmiddelen. Het wordt gebruikt als een pH-regelaar, om de zuurgraad van voedsel te verhogen of te verlagen, en als een conserveermiddel. Het wordt ook gebruikt om voedsel te reinigen, om te voorkomen dat er schimmels en bacteriën in voedsel blijven groeien.

Natriumhydroxide wordt gebruikt bij het maken van voedsel zoals chips, kaas, soepen, gebak, sauzen, ijs en andere voedingsmiddelen. Het wordt ook gebruikt bij het maken van voedsel zoals voedselverpakkingen en tassen, zoals plastic of papier, die bestand zijn tegen vocht en schimmels.

Het wordt ook gebruikt bij het maken van verpakkingen voor voedsel, waardoor voedsel langer vers en smakelijk blijft. Natriumhydroxide wordt ook gebruikt bij het maken van voedseladditieven, zoals smaakversterkers, zoetstoffen en kleurstoffen.

Natriumhydroxide wordt ook gebruikt bij het conserveren van voedsel, zoals het verhogen van de zuurgraad van voedsel om bacteriële verontreiniging te voorkomen. Het wordt ook gebruikt bij het conserveren van voedsel zoals vlees, vis, groenten en fruit. Het wordt ook gebruikt om voedsel zoals melk te verhitten, waardoor de voedingswaarden en de smaak behouden blijven.

Conclusie

Natriumhydroxide is een sterk alkalisch en corrosief chemisch middel dat in een aantal industriële toepassingen gebruikt wordt. Het is een krachtige ontsmettingmiddel en wordt vaak gebruikt om water te desinfecteren en te ontsmetten. Natriumhydroxide is ook een belangrijke component in veel detergenten, waardoor het een veelgebruikt reinigingsmiddel is. Het is ook een belangrijk ingrediënt in veel voedingsmiddelen, waaronder verpakt voedsel. Natriumhydroxide is een krachtig chemisch middel dat veel voordelen biedt, maar ook een aantal potentiële risico's. Daarom is het belangrijk om veilig met natriumhydroxide om te gaan en het alleen te gebruiken als het nodig is.

ARTIKELEN OVER NATRIUMHYDROXIDE

In ons blog schrijven we regelmatig over Natriumhydroxide zoals:

Blog

Meer informatie

Meer informatie
SKU 679565435235
levertijd direct
Inhoud verpakking 1 Kilogram

Reviews 2

5 / 5
wappie wappie wappie wappie wappie
 • 5 wappies 2
 • 4 wappies 0
 • 3 wappies 0
 • 2 wappies 0
 • 1 wappie 0
 • Aan te bevelen
  wappie wappie wappie wappie wappie
 • Prijs
  wappie wappie wappie wappie wappie
 • Waar voor je geld
  wappie wappie wappie wappie wappie
 • Kwaliteit
  wappie wappie wappie wappie wappie

Artikelen die hierop lijkenMeld je aan voor onze nieuwsbrief

Verzendopties:

Betaalopties: