San Pedro Cristaat

Art.nr.
300-9037
€ 49,50
Eén op de duizend Trichocereus pachanoi cactussen groeit uit tot een mutant. De mutatie kan allerlei verschillende vormen aannemen, waaronder deze fraaie cristaat of waaier-vorm.

San Pedro cactus Cristaat

Eén op de duizend Trichocereus pachanoi cactussen groeit uit tot een mutant. De mutatie kan allerlei verschillende vormen aannemen, waaronder deze fraaie cristaat of waaier-vorm.

Trichocereus pachanoi cristata (San Pedro)

Crest of "cristate" San Pedros zijn snelle groeier en bijzonder uitziende planten. Net als de hersenen is het groeipunt meestal nokachtig in plaats van rond. De enige manier om deze cactus te vermenigvuldigen is door de hoofdkam in kleinere stukken te verdelen die kunnen worden geroot.  

Beschrijving:

De typische cactus van San Pedro (Trichocereus pachanoi) is een meerstammige orgelpijpcactus met lichtgroene stengels (licht glaucig als hij jong is, donkergroen op leeftijd) die uiteindelijk een kleine boom vormt van 3 tot 6 meter lang en 1,8 m breed, met verschillende takken, meestal vanaf de basis. 

Zeldzame vorm

De zeldzame crested-vorm kan ook erg groot worden en zich tot een spectaculair exemplaar ontwikkelen.

Teelt: Trichocereus pachanoi is heel gemakkelijk te kweken en is winterhard tot wel -12C (of minder). Hijheeft een vruchtbare, goed doorlatende grondmix nodig. Geef de plant goed water en laat de grond goed uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Deze soort lijkt het beter te doen met een beetje meer water dan de meeste cactussen. In feite zijn de teeltvereisten echt niet meer als 'normale' planten of als de meeste andere cactussen. Tijdens het groeiseizoen bemest je hem maandelijks met een uitgebalanceerde meststof. 

Zonblootstelling:

Buiten in de volle zon, maar tijdens hete zomers is de cactus onderhevig aan zonnebrand, dus kweek hem bij voorkeur in lichte schaduw. Binnen hebben ze helder licht en wat directe zon nodig. Zet ze in de wintermaanden op een koele, heldere plaats en moedig ze aan om in de winterrust te komen door water en kunstmest gedurende de winter te staken, omdat ze zullen etioleren of dun worden vanwege lagere lichtniveaus. Ze zijn vatbaar voor schimmelziekten als ze te waterig zijn, maar zijn lang niet zo gevoelig als veel andere cactussen, die vooral bij warm weer problemen kennen. Ze neigen kenmerkend naar zwarte rotvlekken, tenzij de watergift matig is en alleen bij warm weer. Als ze vochtig worden gehouden in koude periodes, zullen ze er altijd onder lijden.

T. pachanoi produceert elk jaar goede hoeveelheden groeischeuten als hij goed bemest en bewaterd wordt gedurende de warmste maanden, vooral als hij is geacclimatiseerd en de volle zon heeft geaccepteerd. 

Voortplanting:
De manier om deze cactus te vermenigvuldigen is door de hoofdkam te splitsen in kleinere stukken die kunnen worden geroot. Hij kan ook worden geënt.

De cristaat cactus wordt geleverd in pot en is gemiddeld 30 cm hoog (incl. pot).

Meer informatie
Gebruikerslevel Iedereen
levertijd direct
Staat in onze smartshop
Schrijf je eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan
Dit is vast ook iets voor jou!