Telegram Ons Telegram icon
WhatsApp Ons Whatsapp icon

Zelf zeep maken doe je zo

Zeep maken is niet zo ingewikkeld als je zult denken. We leggen je uit hoe je zelf zeep kunt maken en wat je er voor nodig hebt. Zo kan je binnen een korte tijd heerlijk ruikende zeepjes in huis hebben en bovendien kan je ze maken in een vorm die jij leuk vindt!

Vet voor je zeep

Allereerst heb je vet nodig. Voor vet kan je eigenlijk ieder soort vet nemen. Het makkelijkst is waarschijnlijk om olijfolie te nemen. Zeer makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt. Wel een beetje duur. Een alternatief: Wat moeilijker aan te komen, maar zeker de moeite waard: runder- of varkensvet (reuzel). Deze vetten zijn bij een goede slager te krijgen en eigenlijk is dit beter voor het maken van goede zeep.
Er zijn een groot aantal recepten die precies aangeven welke vet(ten) je moet gebruiken. Helaas is het wel eens moeilijk om aan de ingrediënten te komen.

olijfolie is een makkelijke keuze, maar je kunt ook kiezen voor reuzel (varkensvet) of rundervet.

Natriumhydroxide

Moeilijk woord. Beter bekend als gootsteenontstopper of caustic soda, je weet wel die kleine witte pareltjes die je in de gootsteen giet, beetje warm water er bij en je gootsteen wordt weer gootsteen. Gootsteenontstopper is te verkrijgen bij ons. Kijk goed wat er op de verpakking staat. Staat daar 99% NaOH(Natriumhydroxide) dan heb je de juiste te pakken. Natronloog is een oplossing van natriumhydroxide in water.

Let er op dat je geen gootsteenontstopper koopt waar Kaliumhydroxide in zit!

waarschuwing!

Woord van waarschuwing. Caustische Soda is heavy stuff. Het is sterk bijtend en kan ernstige brandwonden veroorzaken. Laat staan als je het spul in je ogen krijgt. Doe daarom uiterst voorzichtig met het spul. Als je natronloog maakt doe dat dan met koud water. Gooi je er warm of heet water op dan maak je kans op een spectaculaire vulkaanuitbarsting en een reisje naar Beverwijk. Niet doen dus. Uiteraard geldt dus ook hier:buiten bereik van kinderen houden!

Krijg je nou natronloog op je huid: geen paniek, niets aan de hand. Afspoelen met veeeel water of desnoods een beetje azijn. Onze huid is taai genoeg om er eventjes tegen te kunnen. Krijg je het in je ogen of slik je (of iemand) het in ga dan als de brandweer naar een dokter en neem het etiket mee.

Water

Water heb je nodig om de caustische soda in op te lossen zodat je natronloog krijgt.

Is dat alles? Inderdaad. Dat is alles. Met deze ingrediënten maak je basis zeep. Daarnaast kan je net zoals een recept voor voedsel er naar smaak dingen aan toe voegen. Met name een geurtje is wel lekker bij zeep. Zonder extra geur ruikt zeep, afhankelijk van het soort vet een beetje weeïg.

Pannen

Roestvrijstaal of emaille is allemaal goed, maar het beste in een RVS pan. Waar je wel voor op moet passen is dat natronloog met een aantal metalen reageert, bijvoorbeeld met aluminium. Ik weet niet of er aluminiumpannetjes zijn, maar als dat het geval is dat zijn ze ongeschikt. Het verpest je zeep en je pannetje.

Weegschaal en maatbeker

Het is best belangrijk om de verhoudingen goed te doen. De bedoeling is uiteraard dat al het vet met alle natriumhydroxide reageert tot zeep. Daarom is een weegschaaltje erg handig.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Het gebruik van een staafmixer is helemaal niet traditioneel, maar wel erg makkelijk. Je mengsel wordt veel beter door elkaar gemengd, waardoor de chemische reactie beter verloopt. Een uur roeren wordt teruggebracht tot een kwartier. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je zeepmengsel niet de tijd heeft om af te koelen.

Roerlepel

Een houten, plastic of metalen lepel om het mengsel mee te roeren als het in de pan zit.

Als je zeep klaar is dan moet het in een mal worden gestopt om daar hard te worden. De simpelste oplossing is een plastic bakje waarin ijs heeft gezeten of iets dergelijks. Zorg er voor dat de mal een beetje flexibel is zodat je de zeep als deze eenmaal hard is (en dat wordt ie!) er uit kan drukken zoals je een ijsblokje uit een ijsblok malletje drukt.
Later is er wel een mogelijkheid om ingenieuze mallen van hout te maken maken, of leuke vormpjes van lammetjes of Micky Mouse ;).

Thermometer

Verschillende recepten vereisen verschillen temperaturen. Hiervoor is een thermometer handig. Het moet er eentje zijn die niet gelijk uit elkaar knapt als het hem te heet onder de voeten wordt.
Je kan het ook op de gok doen. Zit je er dan naast dan zal een proces langer of korter duren dan staat aangegeven, maar verder zal er niet zo veel veranderen.

Handschoenen en veiligheidsbril

Voor de zekerheid zetten we dit er bij. Maar natriumhydroxide blijft link spul en wil nog al eens spetteren en bijten. Ben je er een beetje onzeker over zet dan gewoon een bril op en doe een paar keukenhandschoenen aan. Better safe than sorry.

 

Verzendpartner:

Betaalopties: